Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Πέθανε ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ

Την τελευταία του πνοή άφησε σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Χθες, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο, ύστερα από βαρύ καρδιακό επεισόδιο. Ήταν 89 ετών.


 

 

 

 

Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1920 στη Βαρκελώνη. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ. Το 1965 έγινε μέλος της ισπανικής ολυμπιακής επιτροπής και το 1967 ανέλαβε την προεδρία της. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η άνοδός του στα αξιώματα ήταν ραγδαία. Το 1968 ορίστηκε διευθυντής Πρωτοκόλλου, στη συνέχεια έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, την οποία χαρακτήριζε "κυβέρνηση" της ΔΟΕ. Από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΔΟΕ.
Υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, εξαιτίας των στενών σχέσεών του με το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο. Διετέλεσε, μάλιστα, υπουργός Αθλητισμού της Ισπανίας, επί δικτατορίας.
Το 1977 η ισπανική κυβέρνηση τον διόρισε πρέσβη της χώρας στη Μόσχα. Η πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης έμελλε να αποτελέσει το σημαντικότερο σταθμό στην πορεία του Σάμαρανκ στο ολυμπιακό κίνημα. Το 1980, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα, ο Σάμαρανκ εκλέχθηκε πρόεδρος της ΔΟΕ, στις 16 Ιουλίου, αντικαθιστώντας το λόρδο Κιλάνιν.
Αναμορφωτής του σύγχρονου ολυμπιακού κινήματος, ο Σάμαρανκ αποχώρησε από την προεδρία στη Σύνοδο της ΔΟΕ που έγινε στη Μόσχα το 2001, ενώ στη θέση του εκλέχθηκε ο Βέλγος Ζακ Ρογκ.
Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ήταν επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και επικεφαλής του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάννης.
Για τους περισσότερους Έλληνες, είναι εκείνος που ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα διοργανώσει τους ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
πηγή:http://www.enet.gr/?i=news.el.a8lhtismos&id=153914

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου