Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Εξειδίκευση Άξονα του Δημοτικού Προγράμματος που αφορά το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής


Του Θανάση Ντερέκα και της Επιτροπής Προγράμματός του



Φίλες και φίλοι Μοσχατιώτες,Όλοι μας βιώνουμε σε καθημερινή βάση τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας, τα οποία μας ταλαιπωρούν και μας βασανίζουν, ιδιαίτερα όταν επαναλαμβάνονται χωρίς να υπάρχει στρατηγική σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπισή τους.Η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινόμενων σε ένα μεγάλο μέρος του Μοσχάτου, η ανάπλαση και αναβάθμιση των περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης μας, η αύξηση του πράσινου στην πόλη, η βελτίωση του συστήματος συλλογής και αποκομιδής απορριμμάτων με έμφαση στις δράσεις ανακύκλωσης, η καθαριότητα των κεντρικών εμπορικών δρόμων και η αισθητική αναβάθμιση της πόλης μας είναι οι κυρίαρχες δράσεις του προγράμματός μας για το «Περιβάλλον» προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα στην πόλη μας και να δώσουμε ποιότητα ζωής στους συμπολίτες μας.Με πρόγραμμα, με στρατηγική, με συστράτευση όλων των δυνάμεων τοποθετούμε την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στις προτεραιότητες του «Προγράμματός μας» για μια καλύτερη ποιότητα ζωής του Μοσχατιώτικου λαού.
Τα κύρια σημεία του Προγράμματος μας που αφορούν:

Την αντιπλημμυρική θωράκιση του Μοσχάτου
Την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών
Την διαχείριση απορριμμάτων και δίκτυο ανακύκλωσης
Τον καθαρισμός της πόλης Την αισθητική αναβάθμιση της πόλης
Την εκμετάλλευση περισσότερων ελεύθερων χώρων
Την ανάπλαση της παραλίας Μοσχάτου

Αντιπλημμυρική θωράκιση του Μοσχάτου:Η ύπαρξη των πλημμυρικών φαινομένων στους δρόμους του Μοσχάτου, την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων, οφείλεται είτε στην ανυπαρξία αγωγών ομβρίων είτε όπου υπάρχουν αγωγοί στην μικρή διατομή τους. Το Μοσχάτο δυστυχώς ασφαλτοστρώθηκε χωρίς πρόνοια αγωγών ομβρίων με συνέπεια να απαιτείται τώρα να γίνουν κατασκευαστικές παρεμβάσεις για να περαστούν αγωγοί ομβρίων.
Πως θα γίνει αυτό;
Σε πρώτη φάση θα αναζητήσουμε όποιες μελέτες έχουν γίνει από τους αρμόδιους φορείς για την περιοχή μας, τις οποίες θα επικαιροποιήσουμε. Oπου κριθεί αναγκαίο θα παράξουμε νέες μελέτες και στην συνέχεια θα αναζητήσουμε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την κατασκευή των απαραίτητων αγωγών. Στο πρόγραμμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης θα μπεί όλο το Μοσχάτο και σε προτεραιότητα θα μπουν οι περιοχές των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης, Αργοστολίου και
Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών των, όπου έχουν εντοπισθεί αυξημένα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ανάπλαση υποβαθισμένων περιοχών:Η εγκατάλειψη περιοχών της πόλης μας (παρακηφίσια περιοχή και βόρειο Μοσχάτο) είναι εμφανής. Με την εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων ανάπλασης και αναβάθμισης των περιοχών αυτών η εικόνα μπορεί να αλλάξει. Ειδικά για την παρακηφίσια περιοχή μετά το περιβαλλοντικό έλλειμμα που προέκυψε με την κατασκευή της υπερυψωμένης λεωφόρου θα απαιτήσουμε να κατασκευασθούν δράσεις ανάπλασης στην οδό Κηφισού και στην ευρύτερη περιοχή.

Διαχείριση απορριμμάτων και δίκτυο ανακύκλωσηςΗ αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μας έχει επιφέρειει και στο Δήμο μας μεγάλη αύξηση της ποσότητας των στερεών αποβλήτων. Τα απορρίμματα αποτελούν σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, με πλήθος αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που γίνεται αντιληπτό στο τελευταίο στάδιο, αυτό της διάθεσης και ταφής των.Γνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην μείωση των απορριμμάτων ανανεώνοντας εξοπλισμό και οχήματα και αυξάνοντας το δίκτυο «μπλέ» κάδων ανακύκλωσης σε όλο το Μοσχάτο.Η παραπάνω προσπάθεια θα συνδυαστεί με συχνές δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών γιά την μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας,για την ανακύκλωση των υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί),προσφέροντας κίνητρα στους συμπολίτες μας με μετρήσιμα ανταποδοτικά οφέλη.Η εξάλειψη του φαινομένου των υπερχειλισμένων κάδων θα πραγματοποιηθεί με την προμήθεια και τοποθέτηση πρόσθετων κάδων, στα σημεία που παρουσιάζεται αυξημένη συλλογή απορριμμάτων.

Καθαρισμός της πόλης Όλοι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια του Μοσχάτου θα καθαρίζονται από συνεργεία σε καθημερινή βάση, όπως επίσης σε καθημερινή βάση θα αδειάζονται τα καλάθια συλλογής απορριμμάτων στούς κοινόχρηστους χώρους. Έμφαση θα δώσουμε στον καθαρισμό της οδού Μακρυγιάννη του πιό εμπορικού δρόμου της πόλης μας και στα πεζοδρόμια της, υποστηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειες για ανάκαμψη της τοπικής αγοράς.
Αισθητική αναβάθμιση της πόληςΠέραν της ανάγκης για επίλυση όλων των ειδικών περιβαλλοντικών προβλημάτων στην πόλη μας, εμείς πιστεύουμε γενικότερα και στην ανάγκη αισθητικής αναβάθμισης της πόλης μας με παρεμβάσεις στις προσόψεις των κτιρίων, στις ζώνες πρασίνου, στους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους στα πάρκα και στις παιδικές χαρές, ώστε ο συμπολίτης μας να ζει σε μια πόλη φιλική, που σέβεται το περιβάλλον και η οποία έχει να του προσφέρει πολλά στην ποιότητα της ζωής του.

Αύξηση πρασίνουΠερισσότερες δενδροφυτεύσεις σε πάρκα πεζοδρόμια πλατείες με πλατάνια που μπορούν να μεγαλώσουν και να ψηλώσουν γρήγορα (λόγω ύπαρξης σε πολύ μικρό βάθος νερού) ώστε να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα. Στους κεντρικούς εμπορικούς μας δρόμους αξιοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων για πρόσθετες δενδροφυτεύσεις, στοχεύοντας στην καλαίσθητη αναβάθμιση της αγοράς μας.

Εκμετάλλευση περισσότερων ελεύθερων χώρων Ο Μοσχατιώτης πρέπει να έχει γρήγορη και άμεση πρόσβαση σε περισσότερους ελεύθερους χώρους για να μπορεί να εκφραστεί και να κινηθεί πιο ελεύθερα (να τρέξει, να περπατήσει, να κάνει ποδήλατο.)Εμείς θα υλοποιήσουμε την κατασκευή και ολοκλήρωση των ειδικών πεζόδρομων στις οδούς Καμπούρη, Θεσσαλονίκης, Ιλισού, Κηφισού και σύνδεση αυτών με γέφυρες με την παραλία μας, ώστε να δημιουργηθεί μία ειδική κυκλική διαδρομή απόστασης περίπου 4 χιλιομέτρων .Αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου στη πίσω πλευρά του γηπέδου Μοσχάτου με δράσεις που προάγουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Ανάπλαση της παραλίας Μοσχάτου Επιδιώκουμε και θα αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της παραλίας μας μέσω της δημιουργίας ενός Οικολογικού Πάρκου καθώς και μέσω της ανάπτυξης ήπιων δραστηριοτήτων αθλητισμού και αναψυχής συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων έργων υποδομής, προκειμένου να έχουμε γενικότερα περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή και τους συμπολίτες μας, αλλά και να ανακτήσουμε ξανά την χαμένη παραλιακή μας μορφή ως πόλη. Δεν χωράει καμία αμφιβολία, ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη και την πλέον καθοριστική παρέμβαση που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις μελλοντικές προοπτικές της περιοχής μας. Σε αυτή την προσπάθεια ,η οποία διέρχεται μέσα από την σημερινή φάση της οριστικής σχεδίασης, δηλώνουμε παρών για να διασφαλίσουμε τους στόχους της περιβαλλοντικής, της κοινωνικής και λειτουργικής διάστασης των παρεμβάσεων. Δηλαδή να εξασφαλίσουμε την σύνδεση της πόλης μας με την θάλασσα μέσω γεφυρών για πεζούς και ποδηλάτες, να διασφαλιστούν οι κοινωνικές δράσεις για άθληση, αναψυχή, ελεύθερου περίπατου, περιβαλλοντικής πληροφόρησης και συναναστροφής και φυσικά να κατασκευαστεί ένα οικολογικό πάρκο, με πλούσια βιοποικιλότητα μέσω της φύτευσης ενδημικών φυτών και δένδρων, το οποίο θα περικλείεται από υδάτινες διαδρομές, οι οποίες θα συμβάλλουν στον φυσικό δροσισμό και τον εμπλουτισμό της πανίδας της περιοχής.Το ουσιαστικότερο των ερωτημάτων που θέτουν οι συμπολίτες μας είναι: ποιος θα διαχειριστεί το οικολογικό πάρκο μαζί με τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις λοιπές εγκαταστάσεις αναψυχής στην φάση μετά την ολοκληρωμένη της κατασκευή των, δηλαδή σε φάση λειτουργίας των;Εμείς απαντούμε, ότι θα είμαστε και πάλι παρών για να διεκδικήσουμε να περιέλθει η διαχείριση όλων των παρεμβάσεων της παραλίας στην πόλη και στους ανθρώπους της, ως οι μόνοι θεματοφύλακες για να κρατούν το όνειρο ζωντανό και λειτουργικό για τις επόμενες γενιές.
Προϋπόθεση για την ανάπλαση της παραλίας είναι η ολοκλήρωση των έργων υποδομής που αφορά το αντιπλημμυρικό κανάλι, την υποβάθμιση των γραμμών του τραμ και την μετατόπιση της υπερυψωμένης παραλιακής λεοφώρου.

Για την επιτροπή του Προγράμματος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής

Περικλής Δεμέντης
Γιώργος Κοψιαύτης
Σπύρος Χριστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου