Σάββατο 8 Μαΐου 2010

"ΚΡΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ" ΦΩΝΑΖΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΥΡΩΠΗ

Ενδεχόμενη πτώχευσή της θα είχε συνέπειες ανάλογες με αυτές της τράπεζας Lehman Βrothers, τόνισε χθες ο κ. Ολι Ρεν
                                                                                              



Σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα λόγω των ανησυχιών περί επέκτασης της λεγόμενης «ελληνικής κρίσης» και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 16 χωρών της ζώνης του ευρώ συνεδρίαζαν ως αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες με βασικό στόχο όχι μόνο να δώσουν την τελική ευλογία τους στον μηχανισμό αρωγής για την Ελλάδα, αλλά και να συμφωνήσουν...

ως προς το τι θα πρέπει να κάνει η ευρωζώνη για να καθησυχάσει τις όλο και διογκούμενες ανησυχίες των αγορών για διάχυση της κρίσης. Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, με πρώτο τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί, έφθασαν χθες στις Βρυξέλλες αρκετές ώρες νωρίτερα πριν από την έναρξη της συνόδου, η οποία είχε τη μορφή δείπνου εργασίας, ώστε να έχουν τον χρόνο να πραγματοποιήσουν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις. Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται πλέον η κατάσταση στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και ως έναν βαθμό στην Ιταλία, στη Βρετανία και στην Ιρλανδία. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών κ. Φράνκο Φρατίνι δήλωσε χθες ότι αναμένει από τη Σύνοδο Κορυφής του Εurogroup «έκτακτου χαρακτήρα αποφάσεις», ικανές να θέσουν οριστικό τέλος στις ανησυχίες των αγορών.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος κ. Ολι Ρεν σε συνέντευξή του σε φινλανδικό περιοδικό ανέφερε ότι «ενδεχόμενη πτώχευσή της θα είχε για την παγκόσμια οικονομία συνέπειες ανάλογες με αυτές της τράπεζας Lehman Βrothers, αν όχι χειρότερες» ενώ παράλληλα επισήμανε ότι στην περίπτωση αυτή «θα κατέρρεε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η παγκόσμια οικονομία θα έμπαινε σε ύφεση».
Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε χθες από τη Γαλλία η οποία ανακοίνωσε ότι παγώνει για τρία χρόνια το ύψος των κρατικών της δαπανών. Πιέσεις για την υιοθέτηση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων ασκούνται πλέον και προς τις άλλες προβληματικές δημοσιονομικώς χώρες της ευρωζώνης, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ από κοινού με τον κ. Σαρκοζί προϊδέασαν χθες τους ομολόγους τους στη ζώνη του ευρώ ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας που τις διέπει θα πρέπει να ισχυροποιηθεί τόσο στην αποτρεπτική όσο και στην προληπτική πτυχή του.

Π αράλληλα τάχθηκαν υπέρ της αναμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των χρηματαγορών, κυρίως δε σε ό,τι αφορά τα κερδοσκοπικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου, καθώς και υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου οικονομικών αξιολογήσεων με ενισχυμένη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του.

Αισιόδοξος, τέλος, ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει και με το παραπάνω τους όρους που προβλέπει το σχέδιο διάσωσής της δηλώνει ο κ. Σερβάς Ντερόζ, ο βέλγος ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος ηγήθηκε του κλιμακίου που διαπραγματεύτηκε με την ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό της ΕΕ, τους όρους της συμφωνίας για τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας. «Το εν λόγω σχέδιο εξυγίανσης δεν έχειπροηγούμενο» δηλώνει ο κοινοτικός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι «αν όλα όσα προβλέπονται εφαρμοστούν στην πράξη, η Ελλάδα θα αναγεννηθεί τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον χρηματοπιστωτικό» .
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ για ΤΟ ΒΗΜΑ
 
 

http://greki-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_8647.html



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου