Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010


Στο  δρόμο και οι Ιταλοί σήμερα κατά των μέτρων λιτότητας μέτρων λιτότητας

Μια μέρα μετά τη γενική απεργία στη Γαλλία που παρέλυσε τη χώρα, σειρά παίρνει η Ιταλία όπου τα συνδικάτα έχουν προκηρύξει γενική 24ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας που επιβάλει η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Δεκάδες διαδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, όπου αναμένεται να βγουν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί εργαζόμενοι.
Στην απεργία συμμετέχουν εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετά το κάλεσμα που απηύθυνε η γενική συνομοσπονδία εργαζομένων της Ιταλίας, CGIL. Βασικό αίτημα της απεργιακής κινητοποίησης απαιτεί η επανεξέταση του προϋπολογισμού για μια πιο δίκαιη κατανομή των δυσβάσταχτων μέτρων λιτότητας.
«Αναγνωρίζουμε ότι η Ιταλία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα, αλλά ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι άδικος», δήλωσε η αντιπρόεδρος του συνδικάτου Σουζάνα Καμούσο. «Επί δύο χρόνια, αντί να βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, η κυβέρνηση αρνείτο ακόμα και ότι υπάρχει μία κρίση» τόνισε η κα Καμούσο. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ιταλίας, CGIL, αριθμεί περίπου έξι εκατομμύρια μέλη.
Το πρόγραμμα λιτότητας που είχε ανακοινωθεί στις 25 Μαΐου από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προβλέπει αυστηρή λιτότητα για την εξοικονόμηση 24,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2011 και 2012. Μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μείωση των κρατικών δαπανών με το πάγωμα για τρία χρόνια στους μισθούς, τη μείωση κατά 10% στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και την ενίσχυση των προσπαθειών για πάταξη της φοροδιαφυγής. Με τα προωθούμενα μέτρα αναμένεται επίσης να περικοπούν περίπου 400.000 θέσεις εργασίας, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, στον δημόσιο τομέα.
Στην απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες. Απεργούν επίσης εργαζόμενοι σε εργοστάσια, αγροτικές επιχειρήσεις, θέατρα, δημόσια κοιμητήρια κ.α. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση στη γείτονα χώρα, μόνο το 42.5% των Ιταλών εγκρίνει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ποσοστό που δείχνει πτώση 5.8 μονάδων από τον Φεβρουάριο.
Ακολουθεί η Γενική 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην Ελλάδα, την Τρίτη 29 Ιουνίου.

http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου