Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Σαλάτα βάρους άνω των 12 τόνων στην Ιεράπετρα - Δείτε λεπτό προς λεπτό την παρασκευή της!



Εξήμισι τόνοι ντομάτας, τρεις τόνοι αγγούρια, δύο τόνοι πιπεριάς, 1.000 κιλά κρεμμύδια, 800 κιλά φέτα, 500 κιλά παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκαν και μαζί το κέφι και το μεράκι εκατοντάδων εθελοντών για να παρασκευαστεί η μεγαλύτερη σαλάτα του κόσμου, βάρους πάνω από 12 τόνους σε σαλατιέρα (!!!) 100 τετραγωνικών μέτρων. Η παρασκευή της σαλάτας ξεκίνησε σήμερα το πρωί στην Ιεράπετρα Λασιθίου και θα είναι έτοιμη προς κατανάλωση για το κοινό μετά τις 9:30 απόψε το βράδυ.

Ετσι, στην Ιεράπετρα, στη θάλασσα, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους, Δήμος, αγροτικοί και πολιτιστικοί φορείς, πολίτες και επισκέπτες, με κέφι, τραγούδι και χορό, επιχειρούν να καταρρίψουν το ρεκόρ Γκίνες, για τη μεγαλύτερη σαλάτα (προηγούμενο ρεκόρ ήταν 10.200 κιλά - Ισραήλ).

Με προϊόντα της κρητικής γης, καλλιεργημένα με σύγχρονους τρόπους, πιστοποιημένα και υγειονομικά ελεγμένα, γευστικά και ολόφρεσκα, τεμαχισμένα από τις ξακουστές κρητικιές νοικοκυρές, φιλοδοξούν να αναδείξουν ότι στο συγκεκριμένο τόπο υπάρχουν και άνθρωποι που με κόπο και ιδρώτα παράγουν "καθαρά" ποιοτικά προϊόντα και τροφοδοτούν με αυτά τις αγορές όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια παλιά ιδέα του αγροτόκοσμου της Ιεράπετρας και ένα παλιό έθιμο από την "καρδιά" της αγροτικής παραγωγής της περιοχής, που έδωσαν το έναυσμα για ένα διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στους αγρότες και τα πρώιμα κηπευτικά της.

Το σκεύος, όπου θα τοποθετηθεί το βράδυ η σαλάτα, θα έχει τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά:

- Διαστάσεις: 25 (!!) μέτρα μήκος, με ύψος 1,01 μέτρα και πλάτος 3,23 μέτρα με βάθος λεκάνης 0,26 μέτρα. Μία ειδική κατασκευή επιφάνειας άνω των 80 m2 και άνω των 22 m3 χωρητικότητας.

- Υλικό κατασκευής: Από ξύλινους δοκούς, η δε λεκάνη τοποθέτησης της σαλάτας θα επενδυθεί με ειδική μεμβράνη, συνοδευομένη με το ανάλογο πιστοποιητικό καταλληλότητας για τρόφιμα.

Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί κατάλληλοι για την περίσταση πάγκοι εργασίας των εθελοντών εκατέρωθεν του "Σκεύους".

Επίσης, έχουν τοποθετηθεί πέντε ηλεκτρονικές ζυγαριές συνδεδεμένες μεταξύ τους έτσι ώστε να αποδίδουν σε κεντρική ηλεκτρονική οθόνη την εξέλιξη σε βάρος του εγχειρήματος. Στην παρασκευή της σαλάτας παρευρίσκεται ειδικός εντεταλμένος εκπρόσωπος της εταιρείας Γκίνες.

Όση από τη σαλάτα δεν καταναλωθεί από τους παρευρισκόμενους, θα διατεθεί σε ιδρύματα και απόρους.

Η ευρηματικότητα δεν σταματά μόνο στην παρασκευή της μεγαλύτερης σαλάτας του κόσμου. Αύριο Κυριακή 20 Ιουνίου, στην παραλία της Γρα Λυγιάς, στην "καρδιά" της παραγωγής των κηπευτικών προϊόντων, θα αναβιώσει ένα παραδοσιακό έθιμο, "τα ξεντοματιάσματα", ένας ντοματοπόλεμος με τρελό κέφι και τις αντίπαλες ομάδες, με μοναδικό όπλο τις άφθονες ντομάτες (μη εμπορεύσιμες και μη βρώσιμες), να συναγωνίζονται στην όμορφη τρέλα, αυτό που στην Κρήτη το λένε "κουζουλάδα".

ΠΑΤΗΣΤΕ "PLAY" ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ... ΣΑΛΑΤΑΣ!

Live Broadcasting by Ustream

http://apolitistosteki.blogspot.com/2010/06/12_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου