Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Κοιτάσματα με σπάνιες γαίες στην Θράκη


Κοιτάσματα με  σπάνιες γαίες στην Θράκη

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εξορύξουν τα ραδιενεργά κοιτάσματα από την άμμο της θάλασσας του Θρακικού πελάγους, αξίας 125 εκατ. δολαρίων. Υψηλής προτεραιότητας φαίνεται ότι είναι για το ΙΓΜΕ η έρευνα για την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων σπάνιων γαιών, τα οποία ονομάζουν High tech μέταλλα της Ελλάδας στην άμμο της θαλάσσιας περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σύμφωνα με τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Εspresso ο γεν. διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Παπαβασιλείου, εντός του Ιουνίου το ΙΓΜΕ θα υποβάλλει στο υπουργείο Οικονομίας πρόταση για χρηματοδότηση της έρευνας από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Θα γίνει υποθαλάσσια έρευνα στην υφαλοκρηπίδα του βόρειου Αιγαίου, σε μικρή απόσταση από την ακτή και κοντά στις εκβολές των ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Έβρου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην περιοχή από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και η αξία των περιεχόμενων μετάλλων, πιθανόν να ανέρχεται στα 125 εκατομμύρια δολάρια.
Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή μας συμπίπτει να έχει στα όριά της δύο από τα σημαντικότερα εθνικά πάρκα της Β. Ελλάδας, το εθνικό πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας (Νέστος, Ισμαρίδα, Βιστωνίδα) και το εθνικό πάρκο Δέλτα Έβρου.
Τι είναι οι σπάνιες γαίες; 
Τα μέταλλα Λανθάνιο, Νεοδύμιο, Γαδολίνιο, Τέρβιο, βρίσκονται στα έγκατα της γης της βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας μέταλλα, οι σπάνιες γαίες, όπως λέγονται, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στους περισσότερους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.
Οι σπάνιες γαίες είναι μια «οικογένεια» δεκαεπτά μετάλλων που ονομάστηκαν έτσι εξαιτίας της γαιώδους μορφής τους και της σπανιότητάς τους. Επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, σκληροί δίσκοι, κινητά τηλέφωνα, νανομαγνήτες, συσκευές λέιζερ, κυψέλες καυσίμων, εξαρτήματα υβριδικών αυτοκινήτων, κινητήρες αεροπλάνων και ανεμογεννήτριες είναι μερικές μόνο από τις σύγχρονες εφαρμογές που τις αξιοποιούν ή εξαρτώνται από αυτές, ενώ τεράστιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω αξιοποίησης τους.


http://toksipnitiri.blogspot.com/2010/06/blog-post_8629.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου