Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Το 20% των νοικοκυριών πνίγεται στα χρέη

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν λάβει καταναλωτικά δάνεια από το 2009, καθώς παρατηρείται σταδιακή μείωση της δυνατότητας αποπληρωμής τους.
Ένα στα πέντε νοικοκυριά, βάσει μελέτης που διενήργησε η ICAP που αποπειράται να συγκρίνει την ελληνική οικονομική κατάσταση των μεσαίων στρωμάτων με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών της Ρουμανίας, αδυνατεί να αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων του.
Μάλιστα, από το πρώτο τρίμηνο του 2010, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις καθυστερήσεις καταβολής των δόσεων αποπληρωμής από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεπεράσει το 25%, γεγονός που ωθεί σε αύξηση τους δείκτες επισφάλειας, καθώς και τη μείωση της ρευστότητας των τραπεζών. Αντίστοιχα, οι καθυστερήσεις σε πιστωτικές κάρτες φτάνουν το 20%.

Στο τελευταίο οχυρό των τραπεζών αναδεικνύονται τα στεγαστικά δάνεια, αν και πρόκειται για αμελητέα ποσότητα σε σύγκριση με τους άλλους τύπους δανείων. Ειδικότερα, ο κύριος όγκος αφορά σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, που, σε περίπτωση μη εξόφλησής τους, διαγράφονται με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χάνουν σημαντικά κεφάλαια.

Τα τραπεζικά ιδρύματα, προς αποφυγή μίας επερχόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης, αποταμιεύουν μέρος των κερδών τους, με τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, ALPHA BANK, EUROBANK και τράπεζα Πειραιώς) να έχουν συγκεντρώσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
cosmo

Διαβάστε περισσότερα: http://aegean-chios.blogspot.com/2010/06/20.html#ixzz0pnYHONiJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου