Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Bροχές και καταιγίδες

Με άστατο καιρό θα κυλήσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του φετινού καλοκαιριού, καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν και τις δύο ημέρες σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι άνεμοι την Κυριακή στο Αιγαίο θα στραφούν σε βοριάδες. Πάντως, αυτή η αλλαγή του καιρού δεν θα διαρκέσει πολύ, αφού από τη Δευτέρα και μετά η αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει. Μάλιστα, προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ο υδράργυρος ενδέχεται να ξεπεράσει τοπικά και τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, για σήμερα, Σάββατο, σε όλη τη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες θα επηρεάσουν την Ήπειρο και τη Μακεδονία, ενώ το μεσημέρι θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Στις ορεινές, κυρίως, περιοχές χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα, ενώ θα συνοδεύονται και από μεγάλη συχνότητα πτώσης κεραυνών. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ στο Αιγαίο θα είναι ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, αρχικά νότιοι και σταδιακά βόρειοι. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές τους και θα φτάσουν στη Βόρεια Ελλάδα και τη Δυτική Στερεά τους 24 – 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 27 – 28 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 25 – 27 βαθμούς.

Την Κυριακή, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σχετική ύφεση, καθώς θα είναι ηπιότερα και θα περιοριστούν κυρίως πάνω από τις ορεινές περιοχές κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι σε όλα τα πελάγη θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους και στο Αιγαίο τοπικά ισχυρούς, εντάσεως 6 μποφόρ, ενώ οι θερμοκρασίες δεν θα σημειώσουν αξιόλογη μεταβολή.

Νίκος Μαζαράκης
Φυσικός - Μετεωρολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

http://ilektrosok.blogspot.com/2010/06/b.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου