Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ολι Ρεν: Ανησυχητικός ο ρυθμός υποχώρησης του ευρώ

Την ανησυχία του για τον ρυθμό υποτίμησης του ευρώ, και όχι τόσο για τα πραγματικά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το νόμισμα, εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.


Ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι πολλά κράτη – μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να επιταχύνουν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ αναφερόμενος στις ανησυχίες για την Ουγγαρία ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στη χώρα δεν είναι ίδια με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν πάνω στις λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης. Η απόφασή τους είναι σημαντική για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ, υπογράμμισε ο Όλι Ρεν.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε πως το ευρώ [EUR=X] δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Ερωτηθείς από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde για την πτώση του ευρώ, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι «αν και το νόμισμα δείχνει πολύ εξασθενημένο στα μάτια των αγορών, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ».

Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα και το ρόλο των κερδοσκόπων, σημείωσε πως «η ελληνική κρίση δεν οφείλεται μόνο στην κερδοσκοπία, αλλά στον ανεπαρκή έλεγχο των δημοσίων οικονομικών». Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης υποστήριξε ακόμη ότι δεν ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας.

Τάχθηκε, παράλληλα, υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ελεγκτικής υπηρεσίας και μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης. «Δεν είναι κατανοητό μια χώρα να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιό της, χωρίς να συζητά για το περιεχόμενό του με τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ», παρατήρησε.

Το κυριότερο μάθημα που πήραμε από την κρίση, είναι ότι δεν είμαστε επαρκώς Ευρωπαίοι, εκτίμησε ο κ. Γιούνκερ, που έχει επίσης ταχθεί υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.


Πηγή: Reuters 
http://dealnews-gr.blogspot.com/2010/06/blog-post_6037.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου