Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Το πετρέλαιο πίσω από την απαγόρευση στους ακτιβιστές της Γάζας!

Η κυπριακή εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της με τίτλο «Το φυσικό αέριο ‘έφαγε’ τη Γάζα» και υπέρτιτλο «Σε κοινό χώρο με το Ισραήλ, εντοπίστηκαν ελπιδοφόρα κοιτάσματα», αναφέρει τα εξής: «Σοβαρότατοι διπλωματικοί λόγοι επέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Π’, την έκδοση του κυβερνητικού διατάγματος για απαγόρευση του κατάπλου και του απόπλου των σκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Οι λόγοι αυτοί έχουν άμεση σχέση με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Γι’ αυτό και η Λευκωσία δεν θα ήθελε με τίποτα, τη συγκεκριμένη περίοδο, να διασαλευτούν οι σχέσεις της με το Τελ Αβίβ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σύσκεψη που έγινε στις 29 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου στο Τέξας, έδρα της αμερικανικής εταιρείας Noble, η οποία ‘καπάρωσε’ το οικόπεδο 12, ανακοινώθηκε η ύπαρξη ‘ελπιδοφόρου γεωλογικού σχηματισμού με φυσικό αέριο’. Ωστόσο, το κοίτασμα αυτό ευρίσκεται κατά τα 2/3 εντός του οικοπέδου 12 και κατ’ επέκταση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, και το υπόλοιπο μέρος του κοιτάσματος (το 1/3 δηλαδή) ευρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ. Σε απόρρητο σημείωμα, το οποίο ετοιμάστηκε από την υπηρεσία Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας και τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Απρίλιο, είχε επισημανθεί η ανάγκη άμεσης οριοθέτησης των οικονομικών ζωνών εκμετάλλευσης μεταξύ των δύο χωρών. Προς αυτή την κατεύθυνση άρχισαν ήδη οι διπλωματικές διεργασίες».
Το δημοσίευμα συνεχίζεται στις εσωτερικές σελίδες, υπογραφόμενο από τους Σωτήρη Παρούτη και Ανδρέα Ριρή, με τίτλο «Συνεταιρικό κοίτασμα» και υπέρτιτλο «Η Λευκωσία θέλει πάση θυσία οριοθέτηση των ΑΟΖ με Ισραήλ» και αναφέρει και τα εξής: «Σοβαρότατοι διπλωματικοί λόγοι, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, επέβαλαν την έκδοση του κυβερνητικού διατάγματος για απαγόρευση του κατάπλου και του απόπλου των σκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο λόγος για τον οποίο η Λευκωσία ουσιαστικά για πρώτη φόρα επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια τάσσεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο υπέρ του Τελ Αβίβ, έχει να κάνει με την ανάγκη να μην διασαλευτούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι σχέσεις με το Ισραήλ.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Λευκωσία θα επιδιώξει τους επόμενους μήνες, μέσα στο όσο το δυνατόν καλύτερο κλίμα, να έρθει σε συμφωνία με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) των δύο χωρών. Την πιο πάνω ρύθμιση επιβάλλουν τα πρόσφατα ευρήματα του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου Beicip-Franlab, ο οποίος επεξεργάζεται τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει από τις θαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σύσκεψη που έγινε στο Τέξας, έδρα της αμερικανικής εταιρείας Noble, η οποία ‘καπάρωσε’ το οικόπεδο 12 στις 29 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ‘ελπιδοφόρου γεωλογικού σχηματισμού με φυσικό αέριο’. Ωστόσο, το κοίτασμα αυτό ευρίσκεται κατά τα 2/3 εντός του οικοπέδου 12, και κατ’ επέκταση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, και το υπόλοιπο μέρος του κοιτάσματος (το 1/3 δηλαδή) ευρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ. Η Noble σε εκείνην τη σύσκεψη αναφέρθηκε και σε ένα άλλο κοίτασμα, το οποίο βρίσκεται 65 χιλιόμετρα από το ανατολικό όριο του οικοπέδου 12 εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ Η αμερικανική εταιρεία συνεργάζεται ήδη με το Ισραήλ για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος αυτού.
Σε απόρρητο σημείωμα, το οποίο ετοιμάστηκε από την υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας και τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σε συνεδρίαση του Σώματος τον προηγούμενο μήνα, επισημαίνεται ότι επιβάλλεται η επίσπευση των συζητήσεων και διαβουλεύσεων με το Ισραήλ έτσι ώστε εντός των επόμενων, ει δυνατόν, μηνών να γίνει οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών. Όπως πληροφορούμαστε από διπλωματικές πηγές η συζήτηση έχει αρχίσει, πλην όμως το Τελ Αβίβ φαίνεται να μην βιάζεται και τόσο πολύ. Ωστόσο, η Λευκωσία προτίθεται να πιέσει τα πράγματα για να ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο θέμα όσο γίνεται πιο γρήγορα, λαμβανομένου υπόψη ότι η διαδικασία εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων εντός του οικοπέδου 12 έχουν ήδη αρχίσει με την ανάθεση του στην αμερικανική Noble. Τα πιο πάνω στοιχεία εξηγούν και το λόγο για τον οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση, στην παρούσα ιδιαίτερα φάση, δεν θα ήθελε τη διασάλευση των σχέσεων με το γειτονικό Ισραήλ».

http://e-dragoumanos.gr/?p=6520

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου