Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Εξειδίκευση Άξονα του Δημοτικού Προγράμματος που αφορά την Νεολαία

 



Ζούμε σε μια περίοδο όπου ο νέος βάλλεται από παντού. Ο νέος νιώθει μια απόρριψη στο σύστημα και θεωρεί πως κάνεις δεν νοιάζεται για εκείνον, τα θέλω του και τα προβλήματά  του. Ο νέος ξεκινάει την ζωή του με πολλά πράγματα στο μυαλό του: σχολείο , εκμάθηση ξένων γλωσσών , φροντιστήρια , πανελλήνιες , εύρεση σχολής , αβεβαιότητα επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ένας σύγχρονος δήμος είναι υποχρεωμένος να είναι δίπλα στο νέο δημότη του και να του παρέχει ‘βοήθειες’ σε κάποια πράγματα που τον αφορούν και είναι σημαντικά για εκείνον. Οι παρακάτω προτάσεις χωρίζονται σε 4 ενότητες:

1ον Νεολαία και Αθλητισμός

Ένας τρόπος πολύ σημαντικός για το νέο ώστε να εκτονώσει το καθημερινό στρες είναι η ενασχόληση με τον αθλητισμό. Η πλειοψηφία των νέων έχουν ασχοληθεί με τον αθλητισμό κάποια φάση της ζωής τους. Μερικές λοιπόν προτάσεις που θα βοηθούσαν ώστε να μεγαλώσει το ενδιαφέρων των για το αθλητισμό είναι:
Α) Ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού
Β) Δημιουργία σύγχρονου κολυμβητηρίου
Γ) Δημιουργία τουρνουά με ερασιτεχνικές ομάδες νέων στο ποδόσφαιρο μπάσκετ βόλευ ( οπου μπορούν να ανακαλυφθούν ταλέντα) με την εποπτεία του δήμου
Δ) Δημιουργία σύγχρονων γηπέδων 5Χ5 και 7Χ7 ( είναι κάτι που λείπει από την πόλη μας και είναι απαίτηση των νέων και όχι μόνο. Εάν δε πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας)
Ε) Ανοικτά σχολεία για να μπορούν να αθλούνται οι νέοι.
ΣΤ) Δημιουργία σύγχρονου χώρου για skateboard και για ποδήλατα.
Ζ) Πoδηλατάδα
2ον Νεολαία και πολιτισμός

Μεγάλο ρόλο σε μια σύγχρονη πόλη έχει η ποιότητα πολιτισμού που παράγεται σε εκείνη και την δυνατότητα που δίνει στους νέους να εκφραστούν.
Α) Παραχώρηση χώρου (πχ Κηφισός) όπου θα μπορούν οι νέοι που ασχολούνται με graffiti δημιουργώντας πραγματικά έργα τέχνης.
Β) Διοργάνωση Φεστιβάλ Νεολαίας όπου θα συμμετέχουν νεανικά συγκροτήματα, γνωστοί καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες με διάφορα happening, παραστάσεις θεατρικές κτλ
Γ) Ανάπτυξη του Εθελοντισμού με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα περιβάλλοντος κτλ και αναπτύσσοντας έτσι την κοινωνική τους συνείδηση και να συνεισφέρουν και εκείνοι στην καλύτερη ποιότητα ζωής της πόλης.
Δ) Δημιουργία μέσω του Πνευματικού Κέντρου ομάδας που σκοπό θα έχει την ίδρυση Φιλαρμονικής από πολίτες της πόλεις  ειδικά νέους.
Ε) Δημιουργία ομάδας που θα έχει σκοπό να διοργανώνει εκδηλώσεις , συναυλίες ημερίδες για τους νέους.
ΣΤ) Δημιουργία νεολαιίστικης εφημερίδας υπό την αιγίδα του Ο.Ν.Α.
Ζ) Συνεργασία των σχολείων με το Πνευματικό Κέντρο για εκμάθηση και ενημέρωση των νέων σχετικά με την παράδοση την προέλευση των χορών κτλ
Η) Εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντας Ημερίδα για το Κάπνισμα κτλ
Θ) Δημιουργία πολιτιστικού χώρου- κέντρου με κινηματογράφο - καφετέριες


3ον Νέοι και Επιχειρηματικότητα - Τεχνολογία

Ο νέος με το αβέβαιο πολλές φορές μέλλον χρειάζεται τον δήμο δίπλα του να του δίνει λύσεις να νοιάζεται. Πρέπει να δημιουργηθεί μια καλή σχέση μεταξύ δήμου και νέου σε θέματα επιχειρηματικότητας ευνοεί και τους δύο. Και φυσικά ένας σύγχρονος δήμος θα πρέπει να παρέχει στους νέους τεχνογνωσία.
Α) Δημιουργία  ειδικού τμήματος στην πόλη όπου θα έχει σκοπό να παρέχει στους νέους πληροφορίες για προγράμματα και επιδοτήσεις. Συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και με τους επαγγελματίες της πόλης και δημιουργία συνθηκών που θα βοηθούν το νέο σε κάποιο καινούργιο επαγγελματικό επιχείρημα .
Β) Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης υπό την Αιγίδα του Δήμου
Γ) Δωρεάν Σ.Ε.Π στους νέους της πόλης
Δ) Αναβάθμιση των ηλεκτρονικών παροχών του Δήμου.
Ε) Ασύρματο Δίκτυο σε όλη την πόλη
ΣΤ) Καθιέρωση εκδηλώσεων με άμεσο σκοπό την προώθηση προϊόντων των επαγγελματιών της πόλης
Ζ) Δημιουργία δημοτικού Internet café

4ον   Νέοι και ψυχαγωγία

Η πόλη μας δυστυχώς δεν ελκύει πλέον τους νέους οι οποίοι για αυτό το λόγο φεύγουν για την ψυχαγωγία και διασκέδαση τους εκτός πόλης. Μερικές προτάσεις για να φέρουμε τους νέους στην πόλη
Α) Συνθήκες όπου θα κάνουν ελκυστικό το ενδεχόμενο για λειτουργία μαγαζιών που εκφράζουν τους νέους (μεγάλο ρόλο θα παίξει η τυχόν αξιοποίηση της παραλίας, Πειραιώς)
Β) Internet café
Γ) Τόνωση της τοπικής αγοράς με διάφορους τρόπους

Τέλος θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις  ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό που λείπει από την πόλη, ο Δήμος να αφουγκράζεται τα θέλω της νεολαίας. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να στηριχθεί ο θεσμός των ΤΟΣΥΝ όπου μαζί με την δημοτική αρχή θα πραγματοποιούν και να αγωνίζονται για τον νέο.


ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΗΣ

 http://www.nterekas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=163%3A2010-06-16-10-05-25&catid=67%3A2010-05-01-15-10-40&Itemid=55&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου