Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Στο... ύψος τους οι περιζήτητες σχολές



Εντονος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές, παρότι από το πρώτο δείγμα των βαθμολογικών στοιχείων φαίνεται κάμψη στις βάσεις τους...




Ετσι, στις σχολές και τα τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, των Πολιτικών Μηχανικών, των Μηχανικών Η/Υ, των Μηχανολόγων Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, της Νομικής και των Παιδαγωγικών (ιδιαίτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) μαζί με τις Στρατιωτικές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, Ναυτικών Δοκίμων, Ευελπίδων, Ικάρων, Ψυχολόγων, Οικονομικό, Στρατολογικό) και στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι και φέτος πολύ υψηλές οι βάσεις εισαγωγής, καθώς είτε παραμένουν σταθερές οι θέσεις εισακτέων είτε έχουν μείωση (π.χ. η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και κάποια Παιδαγωγικά Τμήματα).

Μάχη θα δοθεί για τις 2.000 θέσεις εισακτέων στα προαναφερόμενα τμήματα που εδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες αναμένεται να πολιορκηθούν από περίπου 9.000 υψηλόβαθμους υποψηφίους.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ
Παράλληλα και παρότι έχει ανακοινωθεί δραστική μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών για τα τρία επόμενα χρόνια, δεν αναμένεται να μειωθεί ο «ανταγωνισμός» των υποψηφίων για τη διεκδίκηση θέσης στα εννέα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης καθώς και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής. Φέτος αναμένεται ότι περισσότεροι από 3.500 υποψήφιοι, στην πλειονότητά τους υψηλόβαθμοι, θα «σταυρώσουν» το Τμήμα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης ως πρώτη επιλογή. Είναι βέβαιο ότι και φέτος- καθώς όχι μόνο δεν έχουμε αύξηση των θέσεων εισακτέων, αλλά, αντίθετα, μικρή μείωση (-15 θέσεις)- η αυξημένη ζήτηση δεν θα επιτρέψει παρά μικρή πτώση στις βάσεις εισαγωγής.

ΙΑΤΡΙΚΗ
Το ρεκόρ των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ κατέχει η Ιατρική Αθήνας από το 2000. Εκείνη τη χρονιά η βάση στην Ιατρική Αθήνας έφτασε τα 19.654 μόρια, ενώ στο σύνολο των επτά τμημάτων της Ιατρικής η χαμηλότερη βάση δεν έπεσε κάτω από τα 19.455 μόρια (Ιατρική Θράκης). Πέρυσι η εισαγωγή και στις επτά Ιατρικές Σχολές απαίτησε περισσότερα από 19.000 μόρια- πρώτη η Ιατρική Αθήνας με 19.476 μόρια.

Στη Θετική Κατεύθυνση των περίπου 10.000

υποψηφίων η μάχη για την είσοδο στις Ιατρικές Σχολές θα είναι και φέτος πολύ σκληρή, καθώς παρότι προβλέπεται ότι οι βάσεις θα κινηθούν λίγο πιο χαμηλά, και πάλι όμως περί τα 19.000 μόρια και επειδή οι θέσεις εισακτέων είναι ίδιες με πέρσι και γιατί παραδοσιακά στη Θετική Κατεύθυνση έχουμε ανταγωνισμό αριστούχων.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Η/Υ
Από τα τμήματα Μηχανικών Η/Υ, η εισαγωγή σε εκείνο του ΕΜΠ βρέθηκε στο πιο ψηλό σημείο το 2000- απαίτησε 19.520

μόρια για να ανοίξει την είσοδό του. Την ίδια χρονιά, οι βάσεις εισαγωγής για το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης και τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Η/Υ και Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής της Πάτρας ήταν πάνω από 19.000 μόρια.

Τα επόμενα χρόνια οι βάσεις εισαγωγής για τα τμήματα Μηχανικών Η/Υ άρχισαν να υποχωρούν και την περίοδο 2005-2007 βρέθηκαν όλες κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ για τα τμήματα της Κρήτης, της Πάτρας (Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής) και της Θεσσαλίας οι βάσεις ήταν κάτω από τα 18.000 μόρια.

Από το 2008 έχουμε και πάλι σταδιακή άνοδο των βάσεων που κορυφώνεται το 2009, όταν το τμήμα του ΕΜΠ φτάνει τα 19.306 μόρια. Φέτος η βάση αναμένεται να έχει κάμψη, αν και προσφέρει 10 λιγότερες θέσεις εισακτέων.

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Μέχρι και το 2007 οι υψηλότερες βάσεις εισαγωγής είχαν σημειωθεί το 2000, όταν η Νομική της Αθήνας απαίτησε 18.907 μόρια, η Νομική Θεσσαλονίκης 18.736 και η Νομική Θράκης 18.286. Το 2008 οι βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έσπασαν ρεκόρ. Το 2009, παρότι είχαμε μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων στη Θεωρητική Κατεύθυνση σε σχέση με το 2008, οι βάσεις στις Νομικές Σχολές υποχώρησαν λίγο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Είναι βέβαιο ότι και φέτος οι βάσεις εισαγωγής στις τρεις Νομικές θα κρατηθούν ψηλά (χαμηλότερα ωστόσο από πέρυσι), ανάμεσα στα 17.950 και στα 18.850 μόρια

tanea
http://troktiko.blogspot.com/2010/06/blog-post_5962.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου