Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Οι νέες συντάξεις: το ύψος και τα όρια ηλικίας


Τη μάχη της... μισής σύνταξης φέρεται να κέρδισε το υπουργείο Εργασίας όπως προκύπτει και από την αλληλογραφία του υπουργού κ. Α. Λοβέρδου με την Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι θα ισχύσει η βασική σύνταξη και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών με...




εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως.

Στα 360 ευρώ θα προστίθεται και η ανταποδοτική σύνταξη με μέσο όρο ετήσιας αναπλήρωσης το 1,2%. Κατά το υπουργείο Εργασίας, με τη νέα αυτή εξέλιξη η απώλεια στις συντάξεις θα είναι της τάξης του 7%, ποσοστό που αμφισβητείται από τη ΓΣΕΕ που δίνει μείωση σύνταξης κοντά στο 25%, Ειδικότερα το σχέδιο που αναμένεται να επικυρωθεί από την τρόικα όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού, θα προβλέπει ότι από 1/1/2015 (χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα) και σταδιακά, βάση υπολογισμού καθίσταται το σύνολο του εργασιακού βίου με έτος- βάση το 2013 ή και νωρίτερα. Διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα (με θεμελίωση έως και το τέλος του 2010) όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Βασική σύνταξη, και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως. Στα 360 ευρώ θα προστίθεται και η ανταποδοτική σύνταξη με μέσο όρο ετήσιας αναπλήρωσης το 1,2%.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει με επιχειρήματα το θέμα ενσωμάτωσης των επικουρικών συντάξεων στην ανταποδοτική. Κι αυτό γιατί οι επικουρικές συντάξεις προέρχονται από εισφορές εργαζόμενου- εργοδότη ενώ δεν καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους. Παράλληλα, για τις επικουρικές υπάρχει διάταξη στο νομοσχέδιο Λοβέρδου όπου προβλέπεται η δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20%.

Σημειώνεται πως οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015 (εκτός απροόπτου).

tanea

http://troktiko.blogspot.com/2010/06/blog-post_7147.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου