Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας Τουρκίας - Ρωσίας


Τι είπε ο Ρώσος πρωθυπουργος

Τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας Τουρκίας - Ρωσίας υπέγραψαν σήμερα, στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης ‘Ιγκορ Σέτσιν.

Η συμφωνία ...
προβλέπει τη συνεργασία της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας (ΤΑΕΚ) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας για την Οικολογική, Τεχνολογική και Πυρηνική Ασφάλεια (Rostekhnadzor).

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας παρέστησαν οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα.

Η συμφωνία των δύο χωρών προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, οι δύο υπηρεσίες (ΤΑΕΚ και Rostekhnadzor) θα συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, σε θέματα προστασίας από τη ραδιενέργεια, αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπεγράφη, χθες, μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Πούτιν σημείωσε πως η ποσότητα του αζέρικου φυσικού αερίου, από το κοίτασμα "Shah Deniz", δεν μπορεί να συγκριθεί με το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αναφερόμενος στο έργο του αγωγού "Ναμπούκο", ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το αζέρικο φυσικό αέριο δεν θα είναι αρκετό τροφοδοτήσει το έργο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία επεξεργάζεται νέα έργα για να προσθέσει δύο επιπλέον "γραμμές" στον αγωγό "Blue Stream", σε μια προσπάθεια το ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται στην Τουρκία, να επανεξάγεται σε τρίτες χώρες

http://troktiko.blogspot.com/2010/06/blog-post_3070.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου