Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Νέα ιστορικά ρεκόρ για το χρυσό

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ «σκαρφαλώνει» την Τρίτη η τιμή του χρυσού, καθώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις αγορές αναφορικά με την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη εξακολουθεί να ωθεί ολοένα και περισσότερους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών «καταφυγίων».

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του Αυγούστου έφτασε νωρίτερα να διαπραγματεύεται στα 1.254,5 δολάρια, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 1.251,3 δολ./ ουγγιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια για τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2011, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα 1.259,2 και 1.273,5 δολάρια αντίστοιχα.

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε νωρίτερα και στην αγορά spot του Λονδίνου, με το πολύτιμο μέταλλο να «πιάνει» τα 1.252 δολάρια η ουγγιά, ενώ ρεκόρ σημειώνει σήμερα ο χρυσός και σε όρους ευρώ, στα 1.050 ευρώ/ ουγγιά.

Νέες πιέσεις στο ευρώ

Την ίδια στιγμή, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις στις αγορές συναλλάγματος, που το έφεραν νωρίτερα κάτω από το 1,19 έναντι του δολαρίου. Αυτή τη στιγμή, υποχωρεί 0,05% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,1912 δολ./ ευρώ, ενώ διαπραγματεύεται με απώλειες και έναντι του ελβετικού φράγκου, το οποίο σημείωσε νωρίτερα νέο ιστορικό υψηλό στα 1,3780 φράγκα/ ευρώ.

Έναντι του γεν το ευρώ επίσης υποχωρεί, σε ποσοστό 0,1% στα 108,9 γεν, ενώ έναντι της στερλίνας οι απώλειες διαμορφώνονται σε 0,4%, στα 0,8267 ευρώ/ στερλίνα.

Εκτιμήσεις για το χρυσό

«Το γεγονός ότι ο κίνδυνος για τα κρατικά χρέη στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρείται, κάτι που φαίνεται να διαχέεται και σε κράτη εκτός Ε.Ε., σε συνδυασμό με την κορύφωση της αποστροφής ανάληψης ρίσκου και την συνεχιζόμενη υποχώρηση του ευρώ, καθιστά τον χρυσό ελκυστικό», σχολιάζει στο πρακτορείο Dow Jones Newswires ο αναλυτής της HSBC, James Steel.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, traders και επενδυτές κάνουν παράλληλα λόγο για ισχυρή ζήτηση χρυσού σε φυσική μορφή και στις αγορές της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας.

Στο μεταξύ, τα επίπεδα των 1.250 και 1.300 δολαρίων/ ουγγιά προσδιορίζει ως επόμενους στόχους για την τιμή spot του χρυσού ο Afshin Nabavi, επικεφαλής συναλλαγών της MKS Finance.

Το δημοσίευμα του Dow Jones Newswires σχολιάζει επίσης ότι η ανοδική κίνηση του χρυσού συνδυάζεται τόσο με την ανακοίνωση της Γερμανίας για περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 80 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, όσο και με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ισπανία.

«Οι υπέρμαχοι του σεναρίου μιας ύφεσης τύπου ‘double dip’ είναι πλέον πιο ηχηροί, σχολιάζει στο Dow Jones Newswires ο αναλυτής της VTB Capital, Andrey Kryuchenkov. «Ο χρυσός συνεχίζει να ευνοείται από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και η ενδοσυνεδριακή του κίνηση καθορίζεται περισσότερο από την αντίληψη ρίσκου», προσθέτει ο ίδιος.

Capital

http://axinosp.blogspot.com/2010/06/blog-post_6876.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου