Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Καύσωνας και ρύποι «σκοτώνουν» την άθληση




«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, ωστόσο στη σύγχρονη Ελλάδα η σωματική ευεξία και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν, ακόμη και για τους φανατικούς λάτρεις της άσκησης. Ο λόγος είναι ότι ο μολυσμένος ατμοσφαιρικός αέρας των ελληνικών πόλεων και η υψηλή θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που απειλεί την υγεία ακόμη και των πιο ικανών αθλητών.

«Από μικρός αγαπούσα τον αθλητισμό και δεν σταμάτησα ποτέ να ασκούμαι σχεδόν καθημερινάμετά τη δουλειά. Ωστόσοτον τελευταίο καιρό άρχισα πραγματικά να αναρωτιέμαι αν τελικά η άσκηση... επιδεινώνει την υγεία μου, αντί να τη βελτιώνει! Η ζέστη και ο μολυσμένος αέρας με κάνουν να εξουθενώνομαι και να χάνω το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μου» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Φίλιππος Σταυρινίδης , πολιτικός μηχανικός. 
Ο ίδιος καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους ασκείται συστηματικά κάνοντας τζόγκινγκ και παίζοντας ποδόσφαιρο, μπάσκετ και τένις, καθώς προτιμά «την άθληση στον καθαρό αέρα από το κλείσιμο στους τέσσερις τοίχους ενός γυμναστηρίου». Ωστόσο, όπως ανακάλυψε πρόσφατα, ο «καθαρός αέρας» είναι
μάλλον ευφημισμός στις ελληνικές πόλεις, καθώς τα επίπεδα του όζοντος, του διοξειδίου του αζώτου, του διοξειδίου του θείου και των σωματιδίων του νέφους έχουν αγγίξει τις τελευταίες ημέρες τιμές συναγερμού, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την ήδη αφόρητη κατάσταση.
«Οι ρύποι σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες καύσωνα μπορεί να προκαλέσουν στους αθλουμένους πτώση της πίεσης, ατονία, δυσχέρεια αναπνοής, ισχυρούς πονοκεφάλους, ακόμη και λιποθυμική τάση ή απώλεια των αισθήσεων. Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά ή μεταβολικά νοσήματα μπορεί να υποστούν ηλεκτρικές διαταραχές ή και καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια αν συνεχίσουν να ασκούνται υπό αυτές τις συνθήκες» αναφέρει η κυρία Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος. Μάλιστα, ιδιαίτερα επιρρεπείς στα εν λόγω συμπτώματα είναι οι γυναίκες, ιδίως κατά την έμμηνο ρύση ή πριν από την εμμηνόπαυση, οπότε συχνά εμφανίζουν αναιμία και υπόταση. 
Αλλωστε, όπως τονίζει η κυρία Μοσχοβάκη, ούτε η άθληση σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους δεν αποτελεί πανάκεια, διότι ένα κλιματιστικό που δεν είναι ορθά συντηρημένο μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα στον οργανισμό, όπως αλλεργίες, λοιμώδη νοσήματα ή ακόμη και την περιβόητη «νόσο των λεγεωνάριων».

Βέβαια, ούτε και η διακοπή της άθλησης τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί αποδεκτή λύση, μια και, όπως εξηγεί ο κ. Σταύρος Κοντιζάς , υπεύθυνος γυμναστής γνωστής αλυσίδας γυμναστηρίων, «μετά την πάροδο μόλις δύο εβδομάδων αποχής από την άσκηση,ο οργανισμός αρχίζει σταδιακά να χάνει τα επίπεδα της φυσικής κατάστασης που έχει κατακτήσει».  
tovima.gr 
http://allday-news.blogspot.com/2010/06/blog-post_7590.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου