Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

"Βόμβα" στα θεμέλια της χώρας το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα



Κοινοποίηση
Σήμερα στις 12:56 μ.μ.
O βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας, στη Βουλή, για την ψήφιση του Νομοσχεδίου: «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα, Ρυθμίσεις στις Εργασιακές Σχέσεις» χαρακτήρισε το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα «βόμβα» στα θεμέλια της χώρας και της κοινωνικής συνοχής.

«Έχουμε δώσει αγώνες για το δικαίωμα στη σύνταξη, τη δωρεάν παιδεία και τη δημόσια υγεία. Όμως, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι σήμερα για να διαφυλάξουμε αυτά που πετύχαμε πρέπει με ρεαλισμό και θάρρος να συμφωνήσουμε για μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στις νέες γενιές για δικαίωμα στη σύνταξη και την προκοπή. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμόσουμε ένα νέο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα σε συνάρτηση και με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης και σταθερότητας. Είναι σαφές σε όλους ότι η οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση του εθνικού εισοδήματος, η αύξηση της απασχόλησης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποτελούν ουσιαστική απάντηση στην προστασία του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής. Η Κυβέρνηση δίνει καθημερινά τον αγώνα για τον περιορισμό της σπατάλης και την ανάπτυξη της οικονομίας. Η επιτυχία αυτού του αγώνα, εξαρτάται και από την υπερψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου» σημείωσε ο κ. Καρύδης.

Στην ίδια κατεύθυνση ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων αναφέρθηκε στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία: « Ένας συνταξιούχος αντιστοιχεί σε 1,7 εργαζομένους, όταν πριν από τριάντα, σαράντα χρόνια, η αναλογία αυτή ήταν 1 συνταξιούχος για κάθε 4 εργαζόμενους. Δεν αντέχουν τα δημόσια οικονομικά και ο προϋπολογισμός του κράτους να χρηματοδοτούν με πόρους που θα αντιπροσωπεύουν σε λίγες δεκαετίες το 25% του Α.Ε.Π».

Απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ο Δημήτρης Καρύδης, αφού έκανε λόγο για κοινές ευθύνες που οδήγησαν στο «ξεχαρβάλωμα» του ασφαλιστικού συστήματος ως απόρροια πελατειακών σχέσεων, εισφοροδιαφυγής, μαύρης εργασίας, κακοδιαχείρισης στα δομημένα ομόλογα αλλά και κατασπατάλησης πόρων για φάρμακα και αναλώσιμα, υπογράμμισε: «Το δυστύχημα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Αρχηγός της βρίσκονται παγιδευμένοι στις αντιφάσεις τους. Τη μία μέρα μας λένε ότι θα εφαρμόσουν το μνημόνιο και την άλλη το καταγγέλλουν. Ο κ. Σαμαράς δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την κατάντια που έφερε η παράταξή του τη χώρα και χωρίς ντροπή μας ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει το έργο του κ. Καραμανλή».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καρύδης στη διαδοχική ασφάλιση, «ένα τόσο κρίσιμο θέμα που απασχολεί πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι τώρα έχαναν μέχρι και 30% της σύνταξης», όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι γίνονται θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι η ουσιαστική αξιοποίηση της τεράστιας και αδρανούς περιουσίας των ταμείων θα προσφέρει και νέους πόρους στα ταμεία, αλλά και αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Ο Δημήτρης Καρύδης παραδέχτηκε ότι το νέο σύστημα σε κάποιες περιπτώσεις επιβαρύνει με βίαιο τρόπο ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι μητέρες ανηλίκων, παρ’ ότι υπήρξαν σχετικές βελτιώσεις, παράλληλα όμως, όπως σημείωσε ο κ. Καρύδης, το ίδιο σύστημα εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών γιατί προσφέρει λύση με μέλλον και προοπτική για το σύνολο των ασφαλισμένων. «Χρέος όλων μας είναι να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία με περισσότερα μέτρα, όπως μέτρα για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέτρα για ολοήμερα δημοτικά και γυμνάσια, έτσι ώστε να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο βουλευτής πρόσθεσε ότι «είναι σημαντική η ρύθμιση σχετικά με τον διαχωρισμό των συντάξεων και των υπηρεσιών υγείας. Η χώρα μας δεν μπορεί να έχει την πολυτέλεια πολλών δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας. Τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια υγείας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δημήτρης Καρύδης και απευθυνόμενος στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδο, έθιξε το θέμα των συντάξεων των ναυτικών τονίζοντας: «Στον Πειραιά υπάρχει μια δόλια φημολογία που σκορπίζει το φόβο στους ναυτικούς μας για δήθεν επώδυνες περικοπές και αλλαγές στον καθεστώς συνταξιοδότησής τους. Αυτό γίνεται από τις δυνάμεις εκείνες, που τις προηγούμενες μέρες, το προηγούμενο διάστημα, έκλειναν τα λιμάνια εν μέσω τουριστικής περιόδου και την Παρασκευή που μας πέρασε, από το πρωί μέχρι το απόγευμα έκλεισαν τη διοίκηση της ΠΝΟ μέσα στα γραφεία, την κλείδωσαν και απαιτούσαν αν δεν πει «ναι» στην αυριανή απεργία, να μη φύγει από εκεί κανείς όρθιος. Σ’ αυτό το θέμα θέλω να πάρετε μια ξεκάθαρη θέση και να ενημερώσετε το Σώμα».

Στην απάντησή του ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε τον βουλευτή ότι : «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή για τους ναυτικούς σε σχέση με τα ασφαλιστικά ή τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα πιο ειδικά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η μεταφορά του ταμείου τους στο ΙΚΑ, δεν συνεπάγεται τις μεταβολές που υποθέτουμε. Καμία μεταβολή. Και σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό και σας παρακαλώ να διαβεβαιώσετε ειδικά εκείνους που προκαλούν ανησυχίες χωρίς κανένα λόγο».

http://www.facebook.com/notes/demetres-karydes/bomba-sta-themelia-tes-choras-to-semerino-asphalistiko-systema/10150208508295254

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου