Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ξεχνούν τις διαφορές τους οι Ισπανοί με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο




Η νίκη της Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ενώσει προσωρινά ένα διασπασμένο έθνος.

Της Φιόνα Μαχάργκ Μπράβο
Τα πλήθη ζητωκραυγάζουν στις βασκικές πόλεις, ισπανικές σημαίες ανεμίζουν στη Βαρκελώνη. Η νίκη της Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ενώσει προσωρινά ένα διασπασμένο έθνος.
Οι ξένοι συχνά ξεχνούν πώς οι τοπικές διαφορές περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα της Μαδρίτης να δρα με αποφασιστικότητα. Για παράδειγμα, οι τοπικοί άρχοντες έχουν καθυστερήσει τη μεταρρύθμιση των τραπεζών αποταμιεύσεων. Την ημέρα πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε μία δικαστική απόφαση που περιορίζει τις εξουσίες της τοπικής κυβέρνησης.
Δεν ήταν όλοι χαρούμενοι που κέρδισε η Ισπανία. Υπήρξαν κάποια ξεσπάσματα βίας στην Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων αργά το βράδυ της Κυριακής. Αλλά η νίκη κατέδειξε ένα υποβόσκον εθνικό συναίσθημα. Στο ποδόσφαιρο, η Ισπανία είναι ένα έθνος. Η μισή ομάδα είναι είτε από την Καταλονία, είτε παίζει για την Μπαρτσελόνα, ενώ υπάρχουν παίκτες από ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Χώρας των Βάσκων.
Όλοι δούλεψαν μαζί για να φτάσουν αυτό που για πολύ καιρό έμοιαζε με άπιαστο όνειρο. Η νίκη δεν αποτελεί μόνο σημάδι ότι ο ισπανικός αθλητισμός περνάει χρυσή εποχή. Στο τένις είναι ο Ραφαέλ Ναδάλ, ενώ υπάρχουν επίσης παγκόσμιας κλάσης μπασκετμπολίστες όπως ο Πάου Γκασόλ, αλλά και ποδηλάτες.
Αν επαναληφθεί η ιστορία, η νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα δώσει βραχυπρόθεσμη ώθηση στον τουρισμό, που είναι μία σημαντική βιομηχανία για την Ισπανία.
Το παιχνίδι έχει εντυπώσει σε εκατομμύρια μάτια τη θριαμβευτική εικόνα της Ισπανίας με έναν τρόπο που καμία εκστρατεία «Made in Spain» δεν θα μπορούσε να επαναλάβει.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα διαγράψει τα υπέρογκα χρέη της χώρας. Αλλά θα τονώσει το ηθικό, ίσως αρκετά για να πείσει τους Ισπανούς να αναρριχηθούν στην παγκόσμια κατάταξη των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
REUTERS BREAKINGVIEWS
http://www.naftemporiki.gr/worldcup/story.asp?id=1841723

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου