Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ....


«Πρόκειται για επανάσταση», έγραφαν προ ημερών οι «Τάιμς» του Λονδίνου. «Το Δουβλίνο βρίσκεται στα χνάρια του παραδείγματος του Αμστερνταμ» με τα ποδήλατα να αναδεικνύονται στο νέο αγαπημένο μέσο μεταφοράς και τη δημοτική αρχή της πόλης αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπροσαρμόζουν τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων σε χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτησης των ποδηλατιστών. Ο αριθμός των ποδηλατιστών στην ιρλανδική πρωτεύουσα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από τότε που το Δημοτικό Συμβούλιο άρχισε να καταγράφει τα σχετικά στοιχεία, το 1997.


Περίπου 6.853 άνθρωποι ποδηλατούσαν κάθε μέρα στην πόλη το 2009, μία αύξηση της τάξης του 11,6% σε σύγκριση με το 2008 και 74% σε σχέση με το 2004.


Το Δημοτικό Συμβούλιο έσπευσε να ανταποκριθεί σε αυτό το νέο κύμα και το αίτημά του για χώρους στάθμευσης, δημιουργώντας το πρώτο μεγάλο υπαίθριο πάρκινγκ της πόλης. Καταργήθηκαν περίπου 16 χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων σε μια κεντρική οδό και αντικαταστάθηκαν με 192 θέσεις για ποδήλατα.


Ομως και η ιδιωτική πρωτοβουλία σπεύδει να προλάβει τις εξελίξεις. Ετσι, τον ερχόμενο μήνα θα ανοίξει ένα καινούργιο κατάστημα σε επίσης κεντρικό δρόμο του Δουβλίνου το οποίο θα διαθέτει τον μεγαλύτερο χώρο στάθμευσης ποδηλάτων στην πρωτεύουσα (300 θέσεις), ενώ παράλληλα θα δίνει και τη δυνατότητα στους ποδηλάτες, αφού παρκάρουν το ποδήλατό τους, να κάνουν ένα ντους και να συνεχίσουν για τη δουλειά τους... Το πλήρες σέρβις θα έχει κόστος μόλις ένα ευρώ τη μέρα...


Κι ενώ το Αμστερνταμ υπήρξε η πηγή έμπνευσης για το Δουβλίνο, η ιρλανδική πρωτεύουσα φαίνεται πως εμπνέει πολλές ακόμη πόλεις της χώρας που προσανατολίζονται κι αυτές σε πρωτοβουλίες ανάπλασης φιλικές προς τους ποδηλάτες και τα ποδήλατα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου