Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ...





Πριν λίγες μόλις ημέρες, με προσκεκλημένους πνευματικούς δημιουργούς, εκπροσώπους του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου, φίλους και μελετητές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, εγκαινιάζεται στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης το νέο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Το Μουσείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού Βαρβάροι, σημερινή Μυρτιά. Η Έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου...


βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του Νίκου Καζαντζάκη. 



Στο Μουσείο βρίσκονται χειρόγραφα και σημειώσεις του συγγραφέα, δείγματα αλληλογραφίας με μεγάλους στοχαστές, πολιτικούς και λογοτέχνες της εποχής του, πρώτες εκδόσεις των έργων του στα ελληνικά και σ' άλλες γλώσσες, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, προσωπικά αντικείμενα, μακέτες, κοστούμια και υλικό από θεατρικές παραστάσεις έργων του, εδώ και στο εξωτερικό, πορτρέτα και γλυπτά με τη μορφή του, δεκάδες ξενόγλωσσες εκδόσεις έργων του, όλα κειμήλια, που ζωντανεύουν τη μνήμη και προβάλλουν το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Πριν από 27 χρόνια, το 1983, η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, παρουσία των Οδυσσέα Ελύτη και Αντώνη Σαμαράκη, εγκαινίασε -στον ίδιο τόπο- την πρώτη στέγη του Μουσείου, που δημιουργήθηκε χάρη στη δωρεά, την προσπάθεια και τη φροντίδα του γνωστού πνευματικού ανθρώπου Γιώργου Ανεμογιάννη. Στόχος του νεοσύστατου Ιδρύματος υπήρξε η διατήρηση της μνήμης και η προβολή του έργου του συγγραφέα. Στη διάρκεια των ετών που πέρασαν, ο σκοπός αυτός εκπληρώθηκε, όμως η αύξηση των εκθεμάτων και των αρχείων οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ριζικά ανακαινισμένου χώρου σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Το έργο υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Πολιτισμού, και φέρει τη σφραγίδα των αρχιτεκτόνων Γιώργου Ψωμαδάκη και Μαρίας Μαρίνου, στους οποίους ανήκει ο σχεδιασμός του νέου Μουσείου, του συγγραφέα και γραφίστα Δημήτρη Καλοκύρη, ο οποίος ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια, και της Δρος Λίτσας Χατζοπούλου, που έγραψε και επιμελήθηκε τα κείμενα. Με την ελκυστική επανέκθεση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις ηλεκτρονικές παραγωγές και τα ψηφιοποιημένα αρχεία που είναι στη διάθεση των μελετητών, το Μουσειο Καζαντζάκη φιλοδοξεί, στο νέο του ξεκίνημα, να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη διατήρηση, προβολή και διάδοση του έργου του κρητικού συγγραφέα, του μεγάλου στοχαστή. Περισσότερα στο www.kazantzakis-museum.gr.
http://fimotro.blogspot.com/2010/07/blog-post_5441.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου