Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ύμνοι Le Monde για Ελλάδα…


le_monde1
Yπό τον τίτλο «Η Ελλάδα είναι πλέον ο καλός μαθητής της ευρωπαϊκής τάξης»  η εφημερίδα  Le Monde σημειώνει ότι «καμία άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν επιχείρησε να προχωρήσει ταυτόχρονα σε μείωση των δημοσίων δαπανών, πάταξη της φοροδιαφυγής, μετασχηματισμό του κράτους και εκ βάθρων μεταρρύθμιση της οικονομίας, και
παράλληλα, δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αντίστοιχη με 5% του ΑΕΠ σε διάστημα ενός έτους. Βρισκόμαστε στην Ελλάδα, λίκνο της κρίσης χρέους που έχει χτυπήσει την Ευρώπη πάνω από έξι μήνες».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, “αυτό αναφέρει σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία «επιβεβαιώνει ότι στην Αθήνα υπάρχει πράγματι μία κυβέρνηση ισχυρή και αποφασισμένη, που λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τα προβλήματα της χώρας και η οποία άρχισε να δείχνει ότι τηρεί τις υποσχέσεις της. Η χώρα απέχει ακόμη από το να ξεπεράσει την κρίση, όπως φαίνεται όμως κυβερνάται από μία ομάδα που λέει αυτό που κάνει και κάνει αυτό που λέει».
«Όλα δεν ήταν εύκολα για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου,που είχε το θάρρος να πει κατ’αρχάς την αλήθεια για το βάθος των προβλημάτων της χώρας του και να δει στη συνέχεια ότι δεν θα υπήρχε εύκολη λύση για να τα ξεπεράσει» επισημαίνει το δημοσίευμα κάνοντας μνεία στην έκτη κατά σειρά γενική απεργία των συνδικάτων των εργαζομένων κατά του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Όπως σημειώνει στην έκθεσή της η Κομισιόν τα προβλήματα παραμένουν σε ορισμένους τομείς, κυρίως ο πληθωρισμός, η είσπραξη των φόρων και η μεταρρύθμιση της στατιστικής υπηρεσίας. «Αυτό όμως δεν είναι κάτι που ξαφνιάζει, δεδομένου του μεγέθους του εγχειρήματος. Το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει είναι ότι άλλες χώρες, οι οποίες βρέθηκαν ενώπιον των δημοσιονομικών ευθυνών τους από τις αγορές, δεν αποδεικνύουν το ίδιο αποφασιστικό πνεύμα» -σχολιάζει η ανάλυση.
«Ακόμη κι αν η Ελλάδα θέσει σε εφαρμογή ως και την τελευταία λεπτομέρεια του σχεδίου της για δημοσιονομική εξυγίανση, θα της είναι πιθανόν και πάλι δύσκολο ν’αποφύγει μία αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους (…) Είναι κατανοητό ότι οι ιθύνοντες της ευρωζώνης αποφεύγουν να αναφέρουν δημοσίως μία τέτοια προοπτική (…) Όμως, εάν η αναδιάρθρωση γίνει αναπόφευκτη σε ορισμένα χρόνια, το κύρος που θα έχει κερδίσει ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων χρόνων θα ενισχύσει σοβαρά την αξιοπιστία της απέναντι στους πιστωτές της» -καταλήγει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
Πηγή: theinsider
http://www.realpolitics.gr/?p=23661

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου