Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

O πρόεδρος Ομπάμα θα υπογράψει το νόμο για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα κυρώσει, υπογράφοντάς τον αύριο Πέμπτη, το νόμο που προβλέπει την επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος...
του ενεργειακού και του τραπεζικού τομέα στο Ιράν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία ενέκριναν το νομοθέτημα που προβλέπει την επιβολή των νέων κυρώσεων την περασμένη εβδομάδα. Ο νόμος επισύρει ποινικές κυρώσεις σε βάρος εταιριών που παρέχουν βενζίνη στο Ιράν και διεθνείς τράπεζες οι οποίες έχουν δοσοληψίες με το σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν.

Η κατάρτιση του νόμου ακολούθησε τη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επέβαλε σκληρότερες κυρώσεις στο Ιράν με την αιτιολογία ότι η Τεχεράνη αρνείται να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό και έχει σκοπό την παραγωγή ενέργειας· οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης καθώς και το Ισραήλ κατηγορούν την Τεχεράνη ότι στόχο έχει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πίεζαν εδώ και μήνες την κυβέρνηση Ομπάμα να επιβάλει μονομερώς κυρώσεις στο Ιράν για να πειθαναγκαστεί η Τεχεράνη να απεμπολήσει μέρος τουλάχιστον του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα θα υπογράψει το νόμο στις 18:15 την Πέμπτη [01:15 την Παρασκευή, ώρα Ελλάδας].
http://troktiko.blogspot.com/2010/07/o_237.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου