Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

''Παγώνουν'' τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Παγώνουν" από 1ης Αυγούστου τα τιμολόγια της ΔΕΗ καθώς ανεστάλη, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων από την ημερομηνία αυτή. Οριακές αυξήσεις θα ισχύσουν για το διάστημα από 16 έως 31 Ιουλίου, δηλαδή , για τους λογαριασμούς που είχαν ήδη εκδοθεί πριν αποφασισθεί η αναστολή της ρήτρας .


Με τη ρήτρα καυσίμων, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, μετακυλίονται στα τιμολόγια του ηλεκτρικού οι αυξομειώσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο υπολογισμός της ρήτρας γίνεται ανά τρίμηνο και η αναστολή που αποφασίστηκε τώρα αφορά τους δύο τελευταίους μήνες του τρίτου τριμήνου, δηλαδή τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Η αναστολή, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ, έγινε γιατί "κρίθηκε αναγκαία η λήψη κοινωνικών μέτρων προστασίας των καταναλωτών έναντι του αυξημένου κόστους διαβίωσης, μέρος του οποίου αποτελεί και το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, κατά το τρίτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου υπήρξε σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση υψηλών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου, κυρίως λόγω των μεταβολών στην ισοτιμία του Ευρώ δολαρίου, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί σημαντική αύξηση των αντίστοιχων χρεώσεων".

Για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που εκδόθηκαν από 20-7-2010 και για την κατανάλωση που αντιστοιχεί στην περίοδο από 16-7-2010 ισχύουν αυξήσεις που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, είναι 0,00166€/KWh στην Υψηλή Τάση, 0,00171€/KWh στη Μέση Τάση και 0,00180 €/KWh στη Χαμηλή Τάση. Τα ποσά αυτά "μεταφράζονται" ως εξής:


-Για ένα τυπικό οικιακό καταναλωτή με κατανάλωση 1200KWh ανά τετράμηνο, σε 1,70%.
-Για ένα αγροτικό καταναλωτή με παροχή Χαμηλής Τάσης, σε 3,89%.
-Για ένα αγροτικό καταναλωτή με παροχή Μέσης Τάσης, σε 4,29%.
-Για ένα βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή Χαμηλής Τάσης, σε 1,48%.
-Για ένα βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή Μέσης Τάσης, σε 2,23%.
-Για ένα βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή Υψηλής Τάσης, σε 2,58%.
-Για ένα εμπορικό καταναλωτή με παροχή Χαμηλής Τάσης, σε 1,43% και.
-Για ένα εμπορικό καταναλωτή με παροχή Μέσης Τάσης, σε 1,79%.

Από 1ης Αυγούστου, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν αρμοδίως και από τη ΔΕΗ, οι αυξήσεις αυτές καταργούνται και επανέρχονται σε ισχύ τα τιμολόγια που ίσχυαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.



Η απόφαση αναστολής του μηχανισμού διαχείρισης μεταβολών διεθνών τιμών καυσίμων, ισχύει μέχρι τη διαπίστωση μεταβολής των δεδομένων που ελήφθησαν υπόψη στη σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σημειώνεται ότι σε εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου αναμένεται το Σεπτέμβριο αναδιάρθρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες τιμολογίων και μειώσεις σε χρήσεις όπως η εμπορική.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/08/blog-post_2557.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου