Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Φεγγαράδα και στην Ακρόπολη

Αντώνης Καρατζαφέρης

Με ανοικτή την Ακρόπολη και τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους θα πραγματοποιηθούν, τελικά, οι εκδηλώσεις για την πανσέληνο αύριο, Τρίτη 24 Αυγούστου, κατόπιν αποφάσεως της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων.

Οι αρχαιοφύλακες ανέκρουσαν πρύμνα και, μετά από σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου τους, αποφάσισαν ομόφωνα να καλέσουν τα μέλη της Ένωσης «να επιδείξουν αντίστοιχο πνεύμα ευθύνης και να ανταποκριθούν θετικά στην πραγματοποίηση αυτής της όμορφης νυχτερινής αυγουστιάτικης εκδήλωσης». Γράφοντας με αυτήν την απόφαση ένα ακόμη κεφάλαιο στο θέατρο του παραλόγου που παίχτηκε τις τελευταίες ημέρες με φόντο την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Όπως είναι γνωστό, η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στους αρχαιοφύλακες και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού -Τουρισμού είχε ως αφορμή το ύψος της αμοιβής που απαιτούσαν οι αρχαιοφύλακες για την υπερωριακή τους απασχόληση. Ζητούσαν 60 ευρώ, με το υπουργείο να τους δίνει 20 ευρώ, «τη νόμιμη αποζημίωση, όπως ορίζεται από τον νόμο». Μάλιστα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο στις 19 Αυγούστου σημείωνε πως οι αρχαιοφύλακες «απαίτησαν αμοιβή τριπλάσια της προβλεπόμενης, κάτι το οποίο είναι παράτυπο».

Τελικά, τέλος καλό, έστω και στο παρά πέντε. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΤ, «όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων της Ακρόπολης και του Σουνίου, θα είναι ανοικτοί για τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου».

Μετά την τελευταία εξέλιξη, ο χάρτης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που θα είναι ανοικτοί με ελεύθερη είσοδο διευρύνεται πέραν των 92 που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ανοικτό θα είναι και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην οδό Πατησίων, που θα επεκτείνει τη λειτουργία του μέχρι τα μεσάνυχτα.
Οι αρχαιοφύλακες ανακοινώνουν πως θα προσφέρουν τα χρήματα από την υπερωριακή τους απασχόληση στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ το ΥΠΠΟΤ εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση των αρχαιοφυλάκων.

Στην Αττική εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο αίθριο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, όπου θα ερμηνευτούν (9 μ.μ.) τραγούδια από τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής. Στο Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12) δίνει συναυλία (9.30 μ.μ.) η Νένα Βενετσάνου και στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας εμφανίζεται το «Τρίφωνο».

Στον Πόρο θα πραγματοποιηθεί συναυλία κλασικής μουσικής (Ιερό Ποσειδώνος στην Καλαυρεία) και το θέατρο της Ζέας στον Πειραιά θα είναι ανοικτό με ξενάγηση.


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=166649&cid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου