Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Στην πιστωτική επέκταση στοχεύει η «ένεση» ρευστότητας των 25 δισ. ευρώ





Πηγή: Express.gr   
 «ΔEN χαρίζουμε χρήματα, δεν χαρίζουμε τίποτα στις τράπεζες». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές χθες στη Βουλή ότι η ένεση ρευστότητας 25 δισ. ευρώ που δίνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τροπολογία που ψηφίστηκε για την ενίσχυση του εγγυοδοτικού πυλώνα θα δοθεί με ένα προαπαιτούμενο: Με την κατάθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα χωριστά.
«Τα χρήματα», τόνισε, «θα πάνε στην πραγματική οικονομία, θα πάνε στις επιχειρήσεις, θα πάνε στα νοικοκυριά». Εξήγησε, μάλιστα, πως «δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να συνεχίσουν να επεκτείνουν την πιστωτική επέκταση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό η ελληνική οικονομία να βγει από τη σημερινή ύφεση και να ξαναέρθουν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης προς όφελος του Eλληνα πολίτη».
Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την καλή πορεία της οικονομίας, λέγοντας: «Αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τούνελ, αρχίζουμε να βλέπουμε τον χρόνο εκείνο στον οποίο θα μπορούμε να πούμε στους Eλληνες πολίτες ότι έχουν περάσει πια τα δύσκολα, ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο δυνατή, ότι το εισόδημα αυξάνεται και πάλι, ότι δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας και ότι μπορούμε να διανέμουμε τον πλούτο ο οποίος παράγεται πιο δίκαια».
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», ενώ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι πιέσεις της τρόικας για τη μαζική μετάταξη των προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ του 11% στο 23%.
Λ. Γαλανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου