Σάββατο 28 Αυγούστου 2010



Ζωγραφίζουν τους τοίχους των σχολείων

Εθελοντές από όλες τις γωνιές του πλανήτη ζωγραφίζουν σχολεία της Αθήνας με θέμα την πολυπολιτισμικότητα

ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ | Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
Η Νάταλι Ντέιλι από τη Νέα Ζηλανδία κοιτάζει δειλά τον φακό και μας εξηγεί το περίπλοκο σχέδιο που ζωγραφίζει στον τοίχο του 64ου Δημοτικού Σχολείου στον Κεραμεικό. «Δεν είμαι καλλιτέχνης, για την ακρίβεια δεν έχω ξαναζωγραφίσει ποτέ σε τοίχο! Ομως με ενθουσίασε η ιδέα να έρθω στην Αθήνα μαζί με νέους απ΄ όλον τον κόσμο για να γεμίσουμε ένα σχολείο με ένα... πολύχρωμο μήνυμα αισιοδοξίας» λέει. Στον τοίχο απεικονίζεται ένα συνονθύλευμα από χρωματιστά νούμερα, γράμματα του ελληνικού, του λατινικού και του κυριλλικού αλφαβήτου, κινεζικά ιδεογράμματα, κορδέλες και μπαλόνια που αναμειγνύονται με κλόουν, ιπτάμενα σπιτάκια και χρωματιστά ζωάκια. «Το θέμα των σχεδίων είναι η πολυπολιτισμικότητα και η μάθηση, η αγάπη για την εκπαίδευση και τις δυνατότητες που δίνει στο παιδί. Ολο αυτό προσπαθήσαμε να το δώσουμε μέσα από ένα “πάρτι” χρωμάτων και σχεδίων που θα ομορφαίνει τις ημέρες των μικρών μαθητών» προσθέτει.
Η Νάταλι είναι μία από τους εικοσιτρείς εθελοντές από όλες τις γωνιές του πλανήτη- Ιαπωνία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία- που βρίσκονται από τις 20 Αυγούστου στην Αθήνα στο πλαίσιο της κίνησης «Ρaint your wall in Αthens» (Ζωγράφισε τον Τοίχο σου στην Αθήνα) της ΜΚΟ «Ελιξ». Στόχος του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από την Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων, είναι να ομορφύνουν τα σχολεία της Αθήνας μέσα από τη δημιουργικότητα και το ταλέντο εθελοντών από όλον τον κόσμο. «Επιλέξαμε σχολεία στην περιοχή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, διότι πρόκειται για υποβαθμισμένες περιοχέςόπου η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι αλλοδαποί. Μάλιστα, μετά την επιτυχία της πρώτης αυτής κίνησης, ο δήμαρχος εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναλαμβάνεται το πρόγραμμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς πέρα από τον τομέα της Παιδείαςενισχύει και την τουριστική προβολή της Αθήνας» αναφέρει η κυρία Ελένη Γαζή, πρόεδρος της «Ελιξ».
«Η καθημερινότητα είναι σκληρή σε αυτές τις γειτονιές. Αυτό έχω καταλάβει τριγυρίζοντας στα σοκάκια του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου. Ομωςοι άνθρωποι είναι ζεστοί και χαμογελαστοί, θέλουν να δουν την αλλαγή και τη βελτίωση. Μας βλέπουν να ζωγραφίζουμε και κοντοστέκονται για να μας πουν “ευχαριστώ”. Οσο για τα παιδάκια, κάνουν σαν τρελά από τη χαρά τους!» σχολιάζει στο «Βήμα» η Ζιέζι Λι από την Κίνα. Η ίδια έχει σπουδάσει Πληροφορική και- όπως δηλώνει γελώντας- δεν έχει ταλέντο στη ζωγραφική, έχει όμως πολλή όρεξη να... απολαύσει τη διαδικασία. «Η Ντιάνα είναι η πιο ταλαντούχα της ομάδας», μας λέει, δείχνοντας μια αδύνατη κοπέλα που ζωγραφίζει σιωπηλά, πλήρως απορροφημένη στο έργο της. Είναι η Ντιάνα Σαλά από τη Γαλλία, φοιτήτρια Κοινωνιολογίας και ερασιτέχνις ζωγράφος. «Η τέχνη μπορεί να αλλάξει ριζικά τη δύσκολη καθημερινότητα αυτών των παιδιών. Πραγματικά νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας για μια νότα χαράς στη ζωή τους. Πιστέψτε με, το χρειάζονται. Γι΄ αυτό είμαι εδώ...» λέει λακωνικά προτού απορροφηθεί και πάλι στη ζωγραφική της.
Οι εθελοντές δουλεύουν γρήγορα και αποτελεσματικά, και όλα δείχνουν ότι ο αρχικός στόχος- η διακόσμηση δύο σχολείων μέσα σε δύο εβδομάδες- θα ολοκληρωθεί στην εντέλεια. Πώς κατόρθωσαν όμως άνθρωποι τόσο διαφορετικοί που συναντιούνται για πρώτη φορά να συνεργαστούν με αποτελεσματικότητα σαν να γνωρίζονταν χρόνια; «Από την πρώτη ημέρα οργανώνουμε παιχνίδια γνωριμίας και δραστηριότητες για ανάπτυξη της εμπιστοσύνης» εξηγεί ο κ. Νίκος Νικολαΐδης, ομαδάρχης ενός συνόλου δέκα εθελοντών. Η πιο πρωτοποριακή ιδέα για το δέσιμο της ομάδας ωστόσο ήταν ο θεσμός του... «μυστικού φίλου». «Επειτα από μυστική κλήρωση, κάθε εθελοντής έχει “υπό την προστασία του” ένα άλλο μέλος της ομάδας, χωρίς φυσικά να το αποκαλύπτει. Ο “μυστικός φίλος” αναλαμβάνει να φροντίζει, να κάνει δωράκια και εκπλήξεις στον εθελοντή που του έτυχε και έτσι δημιουργείται ένα ευχάριστο κλίμα καλοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα σε ανθρώπους που μέχρι πρότινος δεν γνωρίζονταν καν» προσθέτει ο κ. Νικολαΐδης.
Σλίπινγκ μπαγκ και... τέντζερης
Εκτός από σχεδιαστήριο και καλλιτεχνικό εργαστήριο, το 64ο Δημοτικό Σχολείο αποτελεί παράλληλα ιδιότυπο ξενοδοχείο και... αυτοσχέδιο μαγειρείο για τους 23 εθελοντές. Οι υπνόσακοι είναι παρατεταγμένοι στο πάτωμα των τάξεων, ενώ στην αυλή ένας τέντζερης σιγοβράζει στο γκαζάκι που είναι τοποθετημένο πάνω σε ένα θρανίο. «Οι εθελοντές καταβάλλουν ένα μικρό ποσό της τάξεως τών 130 ευρώ για διαμονή και διατροφή, ενώ ο δήμος μάς παραχώρησε το σχολείο για τη φιλοξενία τους. Οι συνθήκες δεν είναι βέβαια... πολυτελείας, ωστόσο οργανώνουμε βόλτες στην πόλη, ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και πολλές δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο τους. Εν τέλει, εν μέσω κρίσης, νομίζω ότι τέτοια προγράμματα καταλήγουν να αποτελούν και μια εξαιρετική εναλλακτική για τις διακοπές» σημειώνει η κυρία Ελενα Παπαλάμπρου, συντονίστρια του προγράμματος «Ρaint your Wall in Αthens». 

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=8051

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου