Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ερχονται τα μελτέμια, φόβοι για φωτιές

Μείωση που αγγίζει ως και το 30% παρουσιάζουν εφέτος το καλοκαίρι σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα οι δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, σημαντική είναι και η μείωση εφέτος σε σύγκριση με πέρυσι στoν αριθμό των καμένων εκτάσεων και μάλιστα τον Ιούνιο άγγιξε το 75%. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, «αυτό οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες,όπως στον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων, στην καλή εκπαίδευση, στην άμεση ανταπόκριση και στην ταχεία κινητοποίηση εθελοντικών ομάδων και υπαλλήλων των δήμων», ενώ προσθέτουν ότι «ως σήμερα “σύμμαχοί” μας ήταν οι καιρικές συνθήκες,με αποτέλεσμα η διάρκεια της πλειονότητας των πυρκαγιών να μην ξεπερνά τις 24 ώρες».

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι και εφέτος σχεδόν 8 στις 10 πυρκαγιές προέρχονται από εμπρησμό είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, εφέτος έχουν ήδη προφυλακιστεί οκτώ άτομα για εμπρησμούς, ενώ πέρυσι ήταν μόνο δύο. Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή Ζακύνθου ένας νεαρός ζαχαροπλάστης ο οποίος συνελήφθη από πυροσβέστες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε να κινείται ύποπτα στην περιοχή όπου πριν από λίγες ημέρες ξέσπασε πυρκαγιά και στην κατοχή του βρέθηκαν στουπιά, βενζίνη, σπίρτα. Ακόμη, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή ο 33χρονος από τη Βουλγαρία ο οποίος συνελήφθη προχθές στην περιοχή της Μεσσήνης κατηγορούμενος για δύο εμπρησμούς. Σε κατάσταση επιφυλακής από σήμερα ως και το μεσημέρι της Δευτέρας μπαίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω των μελτεμιών που, όπως λένε χαρακτηριστικά αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, «μπορεί να ρίχνουν λίγο τη θερμοκρασία, ωστόσο δεν αποτελούν “συμμάχους” για εμάς, καθώς πλέον θα έχουμε τον συνδυασμό δυνατών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών».

Επιπροσθέτως για σήμερα πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Εύβοιας, Σάμου και Χίου.

Στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με την ΓΓΠΠ, «απαγορεύεται σήμερα η διέλευση οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των συντονιστικών οργάνων των αντίστοιχων νομαρχιών».


TO BHMA
http://sarotiko.blogspot.com/2010/08/blog-post_702.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου