Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Υποθαλάσσιος ποταμός 350 φορές μεγαλύτερος 

από τον Τάμεση



Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα υποθαλάσσιο ποταμό στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, όπου ο όγκος νερού που μεταφέρει είναι 350φορές μεγαλύτερος από τον Τάμεση,σύμφωνα με δημοσίευμα της «Telegraph».
Σε ορισμένα σημεία, ο ποταμός φτάνει σε βάθος μέχρι 35 μέτρα, έχει κοίτη, ρεύματα, παραπόταμους, καταρράκτες και ρέουν περίπου 22,000 κυβικά μέτρα νερού μέσα σε αυτόν κάθε δευτερόλεπτο, 10 φορές περισσότερο σε σχέση με το Ρήνο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν ο ποταμός βρισκόταν στην επιφάνεια, τότε θα ήταν ο 6ος μεγαλύτερος στον πλανήτη, από όγκο νερού.
Η εν λόγω ανακάλυψη έγινε από τους βρετανούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leeds.
Αρχικά, οι ερευνητές ήθελαν να μελετήσουν το βυθό της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Τουρκία. Έτσι χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό υποβρύχιο, έφτασαν στην εν λόγω ανακάλυψη.
Ο υποθαλάσσιος ποταμός μεταφέρει πολύ αλμυρό νερό και ιζήματα, έχει κοίτη και παραπόταμους.
«Το νερό του ποταμού είναι πιο αλμυρό και πιο πυκνό από το υπόλοιπο νερό γύρω του», δήλωσε ο Dr. Dan Parsons, από το Πανεπιστήμιο του Leeds.
Το ποτάμι χύνεται στην άβυσσο της Μαύρης Θάλασσας.
Οι επιστήμονες εδώ και καιρό υποπτεύονταν ότι είναι δυνατό να σχηματιστούν ποτάμια στους βυθούς , αφού είχαν ανακαλύψει υποθαλάσσια κανάλια σε ωκεανούς.
Μέχρι στιγμής όμως οι επιστήμονες δεν είχαν εντοπίσει ποτέ, να διασχίζει κάποιο ρεύμα νερού ένα τέτοιο κανάλι.
Τα μεγαλύτερα κανάλια έχουν βρεθεί στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, όπου χύνεται ο Αμαζόνιος και στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Πηγή: econews
http://www.i-live.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου