Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

«Σε καλό δρόμο η εξυγίανση της οικονομίας», λέει ο Όλι Ρεν

«Αβάσιμες οι ανησυχίες για το χρέος της Ελλάδας»

Αβάσιμες χαρακτηρίζει τις ανησυχίες περί αναδιάρθρωσης του χρέους στην Ελλάδα ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, θεωρώντας ότι το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής θα ήταν «καταστροφικό» όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για το σύνολο της Ε.Ε.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται «σε καλό δρόμο» όσον αφορά στις περικοπές δαπανών και την προσπάθεια επιστροφής της στη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο κοινοτικός επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «The Wall Street Journal», σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει λάβει δραστικά, κάποιες φορές επώδυνα μέτρα, προκειμένου να αναστρέψει μια μη βιώσιμη κατάσταση».

«Γνωρίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν εξάλειψαν τις ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί και πάλι να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της», γράφει ο επίτροπος, προσθέτοντας ότι «για αρκετούς σύνθετους λόγους βρίσκω αυτές τις ανησυχίες αβάσιμες».

Ο κ. Ρεν θεωρεί ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, που προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 8% περίπου του ΑΕΠ για φέτος, είναι φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα τα πάει καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν.

Παράλληλα, αναφέρει η σκληρή δουλειά της Ελλάδας μπορεί να αποδώσει και να οδηγήσει σε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. «Μάλιστα, η εντυπωσιακή πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του ΑΕΠ», σημειώνει, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε συγκεκριμένες προβλέψεις ή στοιχεία.

Ο κ. Ρεν παραθέτει τρεις λόγους για τους οποίους θεωρεί μη πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους:

- Πρώτον, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό εφαρμόζονται ταχύτερα του αναμενόμενου, μειώνοντας σημαντικά τις πιέσεις για τις δαπάνες στο μέλλον.

- Δεύτερον, οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία έχουν ενισχύσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη, περιορίζοντας τις πιέσεις για χρηματοδότηση του χρέους.

- Τρίτον, αυτοί που μιλούν για αναδιάρθρωση του χρέους έχουν την τάση να υποτιμούν το οικονομικό και πολιτικό κόστος.

«Θα είχε σημαντικές επιπτώσεις, καθώς θα διαταράξει για παρατεταμένο διάστημα την ευρύτερη οικονομία και το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομία», τονίζει.

«Το πολιτικό κόστος θα ήταν ιδιαίτερα καταστροφικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλο που η βελτίωση της αξιοπιστίας δεν γίνεται εν μια νυκτί, υπάρχουν ενδείξεις σταδιακής σταθεροποίησης του κλίματος στην αγορά για την Ελλάδα», καταλήγει στο άρθρο του.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4590709

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου