Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πάντα υπάρχουν περιθώρια για το καλύτερο


Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπουτσή, πιστεύετε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός οφείλει να αποκαταστήσει εν μέρει από την ΔΕΘ την σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είναι διαρκής η δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου προς την ελληνική κοινωνία. Ο Πρωθυπουργός απευθύνεται καθημερινά στους πολίτες και μιλά τη γλώσσα της αλήθειας. Η συγκυρία απαιτεί ρεαλισμό, υπευθυνότητα και διαρκή προσπάθεια για τη συνοχή της κοινωνίας. Έχουμε συνείδηση της πραγματικότητας. Έχουμε υποχρέωση να αντισταθμίσουμε τις επώδυνες επιλογές που αναγκαστήκαμε να κάνουμε με μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης. Να προχωρήσουμε, χωρίς καθυστέρηση, στις μεγάλες προτεραιότητες που είναι η ανάπτυξη και ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Να σας πω κάτι κα Κεχαγιά; Είναι αστεία, παλαιομοδίτικη και πλαστή η αντίθεση που προβάλουν ορισμένοι ανάμεσα σε δημοσιονομιστές και σε κοινωνιστές. Είναι φτηνά επικοινωνιακά εφευρήματα κάποιων που αδυνατούν να καταλάβουν τις αγωνίες και τις αναζητήσεις των πολιτών ή, το χειρότερο, έχουν άλλους σκοπούς.

Προφανώς έχουμε υποχρέωση να επιμείνουμε στη δημοσιονομική πειθαρχία. Ταυτόχρονα όμως, να κάνουμε πράξη την επιλογή της αναδιανομής και να προωθήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Με ριζικές αλλαγές και σύγχρονες επιλογές για την οργάνωση της παραγωγής, της αγοράς και των υπηρεσιών. Με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Να βελτιώσουμε τις υποδομές, το επενδυτικό περιβάλλον και να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες για μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία ευρεία κοινωνική συμφωνία γύρω από ένα νέο όραμα για το λαό και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια μηνύματα εισπράττετε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ότι είναι μεγάλη η αγωνία των πολιτών, ότι αναρωτιούνται εάν καταλαβαίνουμε τι δοκιμασίες περνούν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές τους. Και απαιτούν από εμάς να μην τους μιλάμε μόνο για αριθμούς, ποσοστά και οικονομικούς στόχους. Θέλουν να εμπιστευτούν ξανά το κοινωνικό πρόσωπο της πολιτικής μας. Να δουν κοινωνική δικαιοσύνη. Να νοιώσουν ένα ανθρώπινο κράτος που ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής τους.

Έχουμε υποχρέωση να τους ακούμε. Να αποδείξουμε ότι τους καταλαβαίνουμε, ότι θέλουμε να επικοινωνούμε μαζί τους και να εκφράζουμε τις αναζητήσεις τους. Έχουμε υποχρέωση να διαλύουμε την εντύπωση ότι εμείς οι πολιτικοί ζούμε σε έναν άλλο κόσμο.

Κι αυτό για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς η δύναμη του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ πηγάζει από την αυθεντική και αδιαμφισβήτητη σχέση του με τους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού. Θα δεχτείτε να πάρετε μέρος σ' ένα νέο κυβερνητικό σχήμα;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Να σας πω. Σε ότι με αφορά, στήριξα τον Γιώργο Παπανδρέου από την πρώτη στιγμή χωρίς προαπαιτούμενα. Και συνεχίζω να αγωνίζομαι στο πλευρό του και στην πρώτη γραμμή για να αποδειχθούμε άξιοι της εμπιστοσύνης του λαού που μας έφερε στην εξουσία. Όσον αφορά στον ανασχηματισμό, η γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζεται. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις ούτε για περίοδο χάριτος σε νέους υπουργούς. Εκείνο που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην κυβέρνηση, συνοχή και ταχύτητα στην εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Όπως χρειάζεται διαρκής, ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος με τους οργανωμένους φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Και όχι μόνο της Κυβέρνησης, αλλά και του Κόμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρειάζονται αλλαγές στο μοντέλο διεύθυνσης της κυβέρνησης;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πάντα υπάρχουν περιθώρια για το καλύτερο. Ας είμαστε όμως δίκαιοι. Είναι υπεράνθρωπη η προσπάθεια του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του. Όπως είναι και καταλυτική η σύγκριση με την εικόνα της Κυβέρνησης της ΝΔ. Και ας μην ξεχνάμε το μέγεθος του εγχειρήματος και την πρωτόγνωρη συγκυρία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία όταν συγκροτηθεί θα αποκτήσει πολιτικό ενδιαφέρον;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είναι δεδομένο και μεγάλο το πολιτικό ενδιαφέρον. Εμείς έχουμε καταθέσει εδώ και αρκετούς μήνες την πρόταση για Εξεταστική όσον αφορά στην οικονομία. Και είναι σίγουρο ότι θα συγκροτηθεί από τον Οκτώβριο και έπειτα, με την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής.

Η εξυγίανση της δημόσιας ζωής είναι πλέον παλλαϊκό αίτημα. Πρέπει να τραβήξουμε μια καθαρή γραμμή με το παρελθόν, με ότι προσέβαλε τη δημοκρατική συνείδηση του λαού και μας έκανε να ντρεπόμαστε. Η Ελλάδα χρειάζεται λύτρωση και μια νέα αρχή. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Είμαστε αποφασισμένοι να εδραιώσουμε ένα σταθερό πλαίσιο αξιών στην σύγχρονη Ελλάδα.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ:



ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Η εφαρμογή, μετεκλογικά ενός προγράμματος αντίθετου με όσα λέγατε προεκλογικά δεν συνιστά εξαπάτηση του ελληνικού λαού;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η εξαπάτηση ως έννοια και ουσία ταιριάζει απόλυτα στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η δική μας κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία. Και επιχειρούμε με κάθε τρόπο να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια. Ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε στέρεες βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα της οικονομίας και της κοινωνίας αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της χώρας.

Για ένα μπορώ να σας διαβεβαιώσω, οι δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ ισχύουν στο ακέραιο. Βέβαια, κάποιοι σπεύδουν να επιχειρηματολογήσουν ότι σε περιόδους κρίσης δεν έχουν σημασία οι ιδεολογίες. Διαφωνώ. Μπορεί να χρειάζονται πράγματι κάποιες προσαρμογές στην πολιτική, αλλά η ιδεολογία δεν είναι πλαστελίνη. Γι' αυτό επιμένω ότι χρειάζεται σίγουρα δουλειά και αγώνας, όχι για κάποια ψυχρά νούμερα και αριθμούς, αλλά για να είναι το αξιακό μας πλαίσιο η βάση του καλύτερου αύριο που έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Κύριε Παπουτσή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, θα υπερασπίζεστε το έργο της κυβέρνησης όσο σκληρές πολιτικές αποφάσεις κι αν λαμβάνει;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κανείς μας δεν έδωσε δικαίωμα σε κανέναν να αμφισβητήσει την εντιμότητα και την πολιτική μας συνέπεια.

Οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, οι οποίες ελήφθησαν μετά από ουσιαστική συζήτηση και με τη συμμετοχή των Βουλευτών, υποστηρίχτηκαν στη Βουλή από όλους τους συναδέλφους.

Η κοινοβουλευτική παρουσία όλων μας, όλων των συναδέλφων βουλευτών είναι έντονη, ουσιαστική και οι θέσεις μας σαφείς.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Πώς θα βλέπατε το ενδεχόμενο να διεκδικήσετε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ όταν αποχωρήσει ο κ. Παπανδρέου;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Προς το παρόν, βλέπω με βεβαιότητα να παραμένει, για πολλά χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός της χώρας.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Για πόσο ακόμη θα την πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι; Πότε η Ελλάδα θα αρχίσει να κυβερνάται από το κόμμα που ψηφίσαμε;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όλοι οι Έλληνες κλήθηκαν να συνεισφέρουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι κάποιοι κλήθηκαν να πληρώσουν δυσανάλογα. Αλλά ήδη δρομολογούνται αντισταθμίσματα κοινωνικής πολιτικής. Επιπλέον, ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την αποκατάσταση των όποιων αδικιών, ανάλογα με την εξέλιξη των οικονομικών και των δυνατοτήτων που θα δημιουργούνται.

Προχωρήσαμε σε δυσάρεστες, αλλά αναγκαίες επιλογές. Όμως θα ήταν ανεύθυνο για την κυβέρνηση να παριστάνει την στρουθοκάμηλο και να αφήσει τη χώρα στην τύχη της. Τώρα πρέπει να επέμβουμε αποφασιστικά στις παθογένειες και τις αρρυθμίες του κράτους και της οικονομίας, που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Αυτή τη φορά οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Είναι θεμιτή η παραβίαση του Συντάγματος μπροστά στο... καλό της χώρας;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι, σε καμία περίπτωση. Το Σύνταγμα δεν είναι μόνο η εγγύηση της Δημοκρατίας, αλλά περιλαμβάνει κανόνες για το πώς και από ποιούς προσδιορίζεται ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον και το καλό για τη χώρα.
http://sarotiko.blogspot.com/2010/08/blog-post_4533.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου