Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΒΟΛΟΣ- Αεροπλάνα χωρίς πιλότο στη μάχη της δασοπροστασίας


Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία το έργο της δασοπροστασίας και της παρακολούθησης για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει ανατεθεί, εδώ και καιρό, σε μια ειδική ομάδα. Η ομάδα αυτή αποτελείται αποκλειστικά από μικρά αεροπλάνα, τα οποία εκτελούν αυτοματοποιημένες πτήσεις,... χωρίς πιλότους, πάνω από τις δασικές περιοχές και μέσα από ένα σύστημα καμερών παρακολουθούν οτιδήποτε συμβαίνει στο δάσος. Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, η ενεργοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι άμεση και οι συνέπειες μιας φωτιάς ελαχιστοποιούνται προτού αυτή επεκταθεί.

Τη συγκεκριμένη καλή πρακτική, που εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ευρώπη, πληροφορήθηκαν πρόσφατα και οι υπεύθυνοι του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μαγνησίας (ΚΕΚΑΝΕΜ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πρότυπο Δάσος» (Model Forest), στο οποίο συμμετέχουν.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της μεταφοράς τεχνογνωσίας για την προστασία των δασών έμαθαν ότι η βόσκηση κοπαδιών ζώων, μέσα σ' ένα δάσος, μπορεί να μην είναι καταστροφική, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα. «Σε περιπτώσεις δασών που είναι αρκετά ώριμα και οι κορμοί των δέντρων είναι αρκετά μεγάλοι, η βόσκηση των ζώων μπορεί να απαλλάξει τα δέντρα από τη χαμηλή βλάστηση, που επιβαρύνει την ανάπτυξη του δάσους», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΚΕΚΑΝΕΜ, Απόστολος Τσακνάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένας πλούσιος κατάλογος καλών πρακτικών, που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και μπορούν να εφαρμοστούν και στην περιοχή του Πηλίου, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των δασών. Μία ακόμη τέτοια πρακτική είναι, κατά την υλοτόμηση, η χρήση των κορυφών των δέντρων για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

«Αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε τεχνογνωσία από το Μεσογειακό Δίκτυο Προτύπων Δασών, στο οποίο συμμετέχουμε μαζί με 20 ακόμη χώρες και 50 δασικά οικοσυστήματα. Με την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος 'Πρότυπο Δάσος', το 2012, θα έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα εφαρμοστούν στο Πήλιο. Παράλληλα, θα θέσουμε υποψηφιότητα για ένταξη στο Διεθνές Δίκτυο Πρότυπων Δασών, ένα δίκτυο που δημιούργησε η κυβέρνηση του Καναδά και θα παρέχει χρηματοδότηση για δράσεις δασοπροστασίας εσαεί», τονίζει από την πλευρά του ο διευθυντής της ΚΕΚΑΝΕΜ, Φανούριος Παναγόπουλος.

Το πρόγραμμα «Πρότυπο Δάσος» παρουσιάστηκε, σήμερα, μαζί με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί η ΚΕΚΑΝΕΜ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο νομάρχης Μαγνησίας, Απόστολος Παπατόλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου