Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

υπνα κινητά αντί για πιστωτικές κάρτες!


Νέο smartphone από ΑΤ&Τ και Verizon

Τα λεγόμενα «έξυπνα» κινητά νέας γενιάς θεωρητικά μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα: να λειτουργήσουν ως μέσα επικοινωνίας, να παράσχουν υπηρεσίες πλοήγησης στο ίντερνετ, να μετατραπούν σε κινητά γραφεία, ακόμα και σε μίνι «σταθμούς ψυχαγωγίας». Φαίνεται όμως πως οι δυνατότητές τους δεν... εξαντλούνται έτσι εύκολα. Και εάν το «στοίχημα» των δύο μεγαλύτερων παρόχων κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ, δηλαδή των εταιρειών AT&T Inc. και Verizon Wireless, ευοδοθεί, τότε τα νέα κινητά θα μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν ακόμα και το «πλαστικό χρήμα». Να πάρουν τη θέση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ανοίγοντας νέους δρόμους για τον χρηματοπιστωτικό τομέα!

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο εταιρείες, σε συνεργασία με την γερμανική Deutsche Telekom, την αμερικανική T-Mobile και τους χρηματοπιστωτικούς οίκους Discover Financial Services και Barclays Plc, φέρονται να έχουν ήδη έτοιμο ένα «πιλοτικό» πρόγραμμα βάσει του οποίου ο καταναλωτής – χρήστης κινητού τηλεφώνου νέας γενιάς θα μπορεί να δίνει εντολές για πληρωμές αγορών του μέσω συγκεκριμένου προγράμματος στο κινητό του, το οποίο θα χρεώνει τον τραπεζικό του λογαριασμό ακριβώς όπως γίνεται σήμερα με τις «κλασσικές» πιστωτικές κάρτες.

Μάλιστα οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα φέρονται έτοιμες να συστήσουν κοινοπραξία για την περαιτέρω εκμετάλλευση της «ιδέας» τους και ήδη ψάχνουν και για τον κατάλληλο μάνατζερ που θα αναλάβει τα ηνία της.

Εφόσον το πρόγραμμα όντως υλοποιηθεί και περάσει ως ένα ακόμα «γκάτζετ» στα νέας γενιάς κινητά, αυτομάτως θα ξεκινήσει ένας εμπορικός «πόλεμος» με τις μεγαλύτερες εταιρείες πιστωτικών καρτών, τις Visa και MasterCard, που μόνον στις ΗΠΑ έχουν χορηγήσει όλα αυτά τα χρόνια πάνω από ένα δισεκατομμύριο πιστωτικές κάρτες. Και αίφνης θα δουν έναν ανταγωνιστή από το πουθενά να διεκδικεί μερίδιο της πίτας ...

Το πραγματικά εντυπωσιακό είναι το ότι οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θεωρητικά – και πρακτικά (;) – είναι ίσως οι καταλληλότερες εταιρείες για να «κοντράρουν» τις παραδοσιακές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Κι αυτό γιατί έχουν ήδη ένα κολοσσιαίο δίκτυο λιανικών πωλήσεων και το κυριότερο ένα εξελιγμένο σύστημα πληρωμών. Με δυο λόγια ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να πληρώσει τις δόσεις της «κάρτας» του στο ίδιο γκισέ που πληρώνει το λογαριασμό του κινητού του, θα μπορεί να επιλέξει να μπαίνουν όλες οι χρεώσεις στον ίδιο λογαριασμό, ουσιαστικά δεν θα χρειάζεται καν να πάει στην τράπεζα ακόμα και για ανάληψη χρημάτων, αφού με το ίδιο πρόγραμμα στο κινητό του θα μπορεί να πληκτρολογήσει εντολή μπροστά από ένα ΑΤΜ και απλώς να ... πάρει τα λεφτά του από την ειδική θυρίδα!

Εάν τώρα αναλογισθεί κανείς πως η αγορά πιστωτικών καρτών ΜΟΝΟ στις ΗΠΑ ξεπέρασε σε αξία τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κατανοεί ότι το διακύβευμα και για τους νυν «βασιλιάδες» (Visa – MasterCard), όσο και για τους επίδοξους νέους παίκτες είναι κολοσσιαίο και πάντως αξίζει τον κόπο να δοθούν τεράστια κεφάλαια για την εξέλιξη του όποιου νέου προγράμματος ή ιδέας.

Κι όποιος θεωρεί πως αυτή η ιδέα – της χρέωσης τραπεζικών λογαριασμών μέσω κινητών – είναι τουλάχιστον μακρινή ως προς την υλοποίησή της, απλώς ας σκεφτεί ότι παρόμοιες υπηρεσίες βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή στην Ιαπωνία, τη Βρετανία ακόμα και στην Τουρκία (!).

Όσον αφορά τώρα στην διάρθρωση της υπό σύσταση κοινοπραξίας, οι AT&T, Verizon Wireless και T-Mobile θα συνεισφέρουν τα υπάρχοντα δίκτυα και το ... πελατολόγιό τους, η Discover Financial Services (σήμερα τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ πίσω από Visa, MasterCard και American Express) την τεχνολογία χρέωσης και η Barclays θα είναι η τράπεζα που θα αναλάβει να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς των πελατών.

Το δε εντυπωσιακότερο όλων είναι το γεγονός πως οι εμπνευστές της ιδέας διατείνονται πως το νέο σύστημα πληρωμών δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό ούτε για τους καταστηματάρχες που σήμερα διαθέτουν τα «κλασσικά» μηχανάκια ανάγνωσης πιστωτικών καρτών – καθώς θα τους διατίθεται ένα ειδικό στικ (reader) που θα «διαβάζει» τις εντολές από το κινητό του πελάτη – ούτε όμως για τους κατόχους κινητών παλαιότερης τεχνολογίας, αφού κι αυτοί με τη σειρά τους θα μπορούν να αγοράσουν το ίδιο στίκερ (έναντι 10 έως 15 δολαρίων) και να μετατρέχουν αυτόματα το παλιό τους κινητό σε high tech «πιστωτική κάρτα» ...

http://sarotiko.blogspot.com/2010/08/blog-post_4165.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου