Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ομιλία του Χρήστου Πρωτόπαπα στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου  , για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων», στις 28/10/2010.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι είναι ώρα να κουβεντιάσουμε πράγματα πολύ πιο συγκεκριμένα και πειστικά για τα θέματα της ανάπτυξης. Έχουμε περάσει ένα χρόνο περίπου δημοσιονομικής προσαρμογής με θετικά, κατά τη γνώμη μου αποτελέσματα, αλλά και τρομερές δυσκολίες, οι οποίες συναντιούνται αυτή τη στιγμή σε όλους τους Έλληνες και επομένως πρέπει να πάμε ακόμα πιο επιθετικά και δυνατά στο δεύτερο μέρος, το ουσιαστικό, δηλαδή τη δημιουργία, την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Βεβαίως για να μιλάμε για ανάπτυξη υπάρχουν πάντα δύο τρόποι. Ο ένας είναι οι ντόπιες επενδύσεις, οι ντόπιες παρεμβάσεις, οι εγχώριες και δεύτερων είναι οι ξένες. Και έχουμε κατ’ επανάληψη συζητήσει σε αυτή την Επιτροπή για τα θέματα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και για το ΕΣΠΑ. Όμως είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται και ξένο χρήμα. Και αυτό είχαμε την ευκαιρία να το κουβεντιάσουμε και στη συζήτηση για την κρουαζιέρα, το έχουμε κουβεντιάσει και σε άλλες συζητήσεις που αφορούν και γενικότερα τον τουρισμό ή την αγροτική παραγωγή. Είναι σαφές ότι χρειάζεται να υπάρχουν και επενδύσεις μεγάλες, επενδύσεις ξένες να ρεύσει χρήμα στη χώρα. Θα μου πεις με ποιους όρους. Φυσικά πάντα δίνεις και παίρνεις, διαπραγμάτευση είναι, δεν πάει κανείς να παρακαλέσει, ούτε να θεωρήσει ότι υπογράφει μία κόλα χαρτί. Και αυτό είναι σαφές.
Από την άλλη όμως πρέπει να εξασφαλίζει ένα σταθερό πλαίσιο και ένα σταθερό πλαίσιο σημαίνει ότι είναι σταθερό το φορολογικό, σταθερό το ασφαλιστικό, σταθεροί οι περιβαλλοντικοί όροι, ότι έχει να κάνει με μία σταθερή και υγιή οικονομία. Και νομίζω ότι αυτό το πετυχαίνουμε. Το δεύτερο όμως είναι ότι χρειάζεται να ξέρει, χρειάζεται να υπάρχει ειδικά για τις μεγάλες επενδύσεις και ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, ανάλογο ίσως με εκείνο που κάναμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με αυτή την έννοια το σχέδιο για το οποίο καταρχήν συζητάμε εδώ, πριν πάρει την οριστική μορφή του σχεδίου νόμου, εκτιμώ ότι είναι ιδιαίτερα θετικό. Περιέχει ένα σημαντικό πολιτικό συμβολισμό.
Ποιος είναι αυτός ο σημαντικός πολιτικός συμβολισμός; Ότι είμαστε αποφασισμένοι μέσα από συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις, υπουργική επιτροπή, σωστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αξιοποίηση των επενδύσεων στη Ελλάδα, συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο ορίζει τι κάνουμε για αυτές τις περιπτώσεις, στον τομέα του περιβάλλοντος, των απαλλοτριώσεων, του φορολογικού, να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε και να φέρουμε στην Ελλάδα επενδύσεις που υλοποιούν όχι μόνο ένα κομμάτι, μεμονωμένο, αλλά ένα σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης.
          Όλοι γνωρίζουμε τι εμπόδια συναντούν όλα αυτά τα σχέδια. Έχουμε όλοι την τραυματική εμπειρία της περίπτωσης Κωσταντακόπουλου μέχρι να γίνει αυτό το ξενοδοχείο, πραγματικά κόσμημα που έγινε στην περιοχή της Μεσσηνίας. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν καταβάλει και τις δικές τους προσπάθειες, έχουν και τις δικές καθυστερήσεις και τις δικές στους ευθύνες σε αυτό. Λοιπόν, νομίζω ότι πρέπει να μαθαίνουμε από αυτά. Να μαθαίνουμε θετικά, να τα διορθώνουμε και να προχωράμε μπροστά. Αυτή εδώ η συζήτηση λοιπόν, αυτός ο σημαντικός ο συμβολισμός που σήμερα ξεκινάει και που θα υλοποιηθεί με το σχέδιο νόμου που θα έρθει, πιστεύω, μέσα στις επόμενες μέρες, για το λεγόμενο fast track είναι θετικός ακριβώς για να εξασφαλίσουμε αυτά τα σχέδια ολοκληρωμένης ανάπτυξης, για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε με θετικούς καθαρούς όρους τις μεγάλες επενδύσεις, να μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο με το οποίο κινούμαστε.
Χρειάζεται σταθερότητα, εγώ θα πω ότι χρειάζεται και διαφάνεια, και αυτή ακριβώς η διαφάνεια εξασφαλίζεται με αυτό το πλαίσιο που βάζουμε και θα εξασφαλιστεί κύριε Υπουργέ και με τη συζήτηση η οποία πρέπει να γίνεται τόσο στην Επιτροπή, όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά η Επιτροπή μπορεί ιδιαίτερα να αξιοποιηθεί προς τούτο όταν έχουμε πια συγκεκριμένα παραδείγματα, συγκεκριμένες συμφωνίες, έστω καταρχήν για επενδύσεις μεγάλες οι οποίες πρέπει να γίνουν σε μια σειρά κρίσιμους τομείς.
Κατανοούμε όλοι ότι οι επενδύσεις δεν περιμένουν στην ουρά. Κατανοούμε όλοι, ότι πρέπει να τις πετύχεις, ότι χρειάζεται η περίοδος για να ωριμάσουν και να μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αλλά όταν διαμορφώνεις ένα θεσμικό πλαίσιο σωστό, σταθερό, υγιές, διαφανές, ένα τέτοιο ισχυρό πολιτικό συμβολισμό για τα σχέδια ολοκληρωμένης ανάπτυξης, μιλάς από καλύτερη και ισχυρότερη θέση. Και με αυτή την έννοια είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ και να μας βοηθήσει ως χώρα, όχι πια μεμονωμένα ως Κυβέρνηση ή ως κόμματα, ως χώρα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη στιγμή, να προχωρήσουμε μπροστά, να ανοίξουμε επενδύσεις στην Ελλάδα και να μπορέσουμε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στους πολίτες που σήμερα αγωνιούν και αμφιβάλλουν και διαμαρτύρονται σε σχέση με τα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας τα οποία υπάρχουν. Ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε.

http://www.facebook.com/notes/christos-protopapas/omilia-tou-chprotopapa-gia-to-ypo-katathese-nomoschedio-epitachynse-kai-diaphane/436557169134

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου