Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Χιλή: Έφτασε η κάψουλα της σωτηρίας

Η πρώτη από τις τρεις κάψουλες, μέσω των οποίων οι 33 εγκλωβισμένοι από τις 5 Αυγούστου μεταλλωρύχοι στη Χιλή θα...

 φτάσουν στην επιφάνεια, έφτασε στο ορυχείο του Σαν Χοσέ στην έρημο Ατακάμα.
Η σιδερένια κάψουλα σε μέγεθος ικανό να χωρά έναν άνθρωπο έφτασε στο ορυχείο το Σάββατο και έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από διασώστες και συγγενείς. Το σχέδιο απεγκλωβισμού προβλέπει ότι κάθε εργάτης θα μπει στην κάψουλα και θα τον ανασύρουν μέσα από τις σήραγγες που ημέρες τώρα ανοίγουν τα τεράστια γεωτρύπανα. Αν όλα πάνε καλά οι άνθρωποι θα έχουν απελευθερωθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Ο Αλμπέρτο Σεγκόβια, αδελφός εγκλωβισμένου εργάτη, «δοκίμασε» την κάψουλα μπαίνοντας μέσα και δήλωσε χαρούμενος γιατί όπως είπε, η «ανάδυση» του αδελφού του από τα έγκατα της γης μοιάζει τώρα πιο κοντινή.
Η κάψουλα είναι τρία μέτρα σε μήκος εξωτερικά και εσωτερικά 1,90 και έχει διάμετρο 53 εκατοστών. Διαθέτει εγκατάσταση ήχου ώστε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης να υπάρχει επαφή με τους μεταλλωρύχους και δεξαμενή με μείγμα συμπιεσμένου αέρα, που θα τους επιτρέπει να μπορούν να αναπνέουν για 90 λεπτά – διάστημα αρκετό για το ταξίδι στην επιφάνεια.
Ζήτημα η σωματική και ψυχική υγεία Στο μεταξύ, οι γιατροί που παρακολουθούν τους 33 μεταλλωρύχους εδώ και επτά εβδομάδες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μολύνσεις στα μάτια, για μικρόβια αλλά και πίεση και μετατραυματικό στρες, όταν θα καταφέρουν να βγουν στην επιφάνεια.
«Ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα λόγω της έκθεσής τους στο φως του ήλιου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Χιλής, Χάιμε Μανάλις μιλώντας στον Τύπο από το. «Πρέπει να προστατευθεί η ζωή τους» πρόσθεσε «γιατί κινδυνεύουν να μολυνθεί πολύ σοβαρά ο αμφιβληστροειδής χιτώνας των ματιών τους».
Οι 33 μπορεί ακόμα να παρουσιάσουν «προβλήματα μόλυνσης από μικρόβια» που βρίσκονται στο περιβάλλον, παρά τους συνεχείς εμβολιασμούς τους σχεδόν από την ημέρα που εγκλωβίστηκαν, στις 22 Αυγούστου. Η επαφή τους με τον ελεύθερο αέρα στη γη μπορεί σε κάποιους να προκαλέσει και αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Τέλος όπως επισήμανε ο χιλιανός υπουργός Υγείας ένα μετατραυματικό στρες, μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες ή και μήνες και χρειάζεται προσοχή και προσπάθεια για την προσαρμογή στη «φυσιολογική ζωή» μετά από μια πολύμηνη παραμονή κάτω από το έδαφος.



Πηγή: nooz.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_4907.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου