Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΛΕΟΝ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ 89 ΑΚΡΙΒΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Εκτός νοσοκομείων χορηγούνται πλέον τα 89 «ακριβά» φάρμακα, τα οποία αφορούν σοβαρές νόσους, όπως ο καρκίνος, και χορηγούνται σε εξωτερικούς ασθενείς...
Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και των λοιπών Ταμείων μπορούν να προμηθεύονται τα συγκεκριμένα νοσοκομειακά σκευάσματα, χωρίς συμμετοχή, από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία.


 Στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ θα χορηγούνται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η διάθεσή τους από τα φαρμακεία του ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται στα κρατικά νοσοκομεία της περιοχής τους.


 Η απόφαση βάζει τέλος στην ταλαιπωρία που είχε προκαλέσει στους ασθενείς το προηγούμενο καθεστώς χορήγησης από τα δημόσια νοσοκομεία. Για να πάρουν το φάρμακό τους οι ασθενείς έπρεπε να απευθυνθούν αρχικά σε κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα και να περιμένουν στην ουρά, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.


 Αν το σκεύασμα δεν ήταν διαθέσιμο, ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός σφράγιζε στη συνταγή την ένδειξη «στερείται» και ο ασθενής μπορούσε πλέον να απευθυνθεί σε άλλο νοσοκομείο ή σε φαρμακείο.


 Στόχος του μέτρου ήταν να περιοριστεί η δαπάνη, καθώς τα εν λόγω σκευάσματα είναι πολύ υψηλού κόστους. Τα συναρμόδια υπουργεία βρήκαν τη «χρυσή τομή», μειώνοντας το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.


 Τα «ακριβά» φάρμακα διατίθενται από τις φαρμακαποθήκες στη νοσοκομειακή τιμή προσαυξημένη κατά 2,5% και από τα φαρμακεία με επιπλέον προσαύξηση 18% (κέρδος φαρμακοποιού). 

http://fimotro.blogspot.com/2010/09/89.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου