Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Προτεραιότητα πρώτη:ανοιχτό σχολείο


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΟΥΛΙΔΗ
Οι επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου σαφώς και αποτελούν μία κρίσιμη πολιτική διεργασία. Οχι, όμως, όπως παραπλανητικά κάποιοι προτάσσουν επειδή επέρχεται η δημοψηφισματική κρίση «της πολιτικής του μνημονίου», αλλά επειδή διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικότερο.
Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το εύρος της παρέμβασης των νέων Δομών, η δυνατότητα εκμετάλλευσης παρεχόμενων πόρων για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας αλλά και η δόμηση των απαραίτητων συνεργειών βελτίωσης της ζωής μας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Στην παραπάνω λογική, βασική προτεραιότητα των νέων αυτοδιοικητικών δομών πρέπει να αποτελεί η ανάδειξη και η ενίσχυση του θεσμού του «ανοιχτού σχολείου».
Ο όρος «ανοιχτό σχολείο» δεν είναι καινούργιος, ως εδώ και χρόνια δοκιμασμένος στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία σημαίνει ουσιαστικός ρόλος και βήμα συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης της σχολικής ζωής, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην οικογένεια, στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές. Σημαίνει δημιουργία μίας τοπικής κοινότητας, που προσφέρει στο μαθητή την ασφάλεια, τη στήριξη, την επιβράβευση, συνδράμει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Είναι χώρος μάθησης, έκφρασης, δημιουργίας, ψυχαγωγίας για ολόκληρη τη γειτονιά, για όλους.
Η αλλαγή του διοικητικού χάρτη αποτελεί ευκαιρία για την πραγμάτωση του ανοιχτού σχολείου· η τοπική αυτοδιοίκηση με νέες, διευρυμένες αρμοδιότητες αναλαμβάνει τη σύνδεσή του με τις τοπικές κοινωνίες, εκπονώντας μεταξύ άλλων προγράμματα διά βίου μάθησης, ανοίγοντας το χώρο του σχολείου σε χρήσεις κοινής ωφέλειας και εκδηλώσεις κοινού ενδιαφέροντος, συνδράμοντας στη διοίκηση και την παιδαγωγική καθοδήγηση.
Ευθύνη κάθε δημοτικής αρχής είναι, από το νέο έτος, να διαβουλευτεί με την τοπική κοινωνία και να δημιουργήσει τις καταλληλότερες συνθήκες για να υποδεχτεί και να θεμελιώσει το νέο σχολείο, το σχολείο εκείνο που θα ανοίξει διάπλατα τις πύλες του σε όλους, ως μία θερμοκοιτίδα προσφοράς προς όλους.
Και αυτό αναδεικνύεται ως ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές. Η συμμετοχή και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στις δυνάμεις αυτές, που αντιλαμβάνονται τις ευκαιρίες αναπτυξιακής προοπτικής, εμπιστοσύνη που θα σημάνει την προοπτική επίλυσης ζητημάτων και κυρίως τη δημιουργία ευκαιριών καλύτερης ζωής για όλους.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=58283

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου