Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Ειδική αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης και βελτίωσης πρασίνου παρόχθιας ζώνης Ιλισού και πεζοδρόμου οδού Θεσσαλονίκης.



   Η ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση και βελτίωση του πρασίνου της παρόχθιας ζώνης Ιλισού και του πεζοδρόμου της οδού Θεσσαλονίκης επιμερίζεται σε δύο επεμβάσεις.
thessalonikis_tora.jpg
   Η πρώτη επέμβαση αφορά στην ανάπλαση του πεζοδρόμου της οδού Θεσσαλονίκης από τον Κηφισό ποταμό έως και το σταθμό ΗΣΑΠ. Εδώ κύριος στόχος στο σχεδιασμό είναι η ενεργητική χρήση του πρασίνου στη διαμόρφωση των χώρων, η ασφαλέστερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πεζών και των ΑΜΕΑ, ο περιορισμός της όχλησης από το πέρασμα των τρένων από την παρακείμενη στο έργο γραμμή του ΗΣΑΠ, η αύξηση των ευκαιριών για κοινωνική συναναστροφή και η ενθάρρυνση ενός υγιούς τρόπου ζωής. protasithessalonikis.jpg

Η συγκεκριμένη επέμβαση περιλαμβάνει δεντροφυτεύσεις, δημιουργία δευτερεύοντος δικτύου μονοπατιών, χώρων καθιστικών και παιδικού παιχνιδιού, καθώς και σημαντική ενίσχυση της θαμνώδους βλάστησης. Επίσης τοποθετούνται ξύλινα πετάσματα με αναρριχόμενα κατ’ εναλλαγή με πυκνή βλάστηση κατά μήκος των γραμμών του τρένου, όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη οπτική και ηχητική όχληση για τους κατοίκους. Μπροστά από εγκαταλειμμένα κτίρια και κατά μήκος του πεζοδρόμου, τοποθετούνται μεταλλικά πετάσματα.

Στόχος της παρέμβασης είναι η αισθητική αναβάθμιση του χώρου, η βελτίωση των συνθηκών της συγκεκριμένης γειτονιάς και η μετατροπή του σε ένα μικρό πάρκο κατά μήκος των γραμμών, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τους χώρους. Στην προσπάθεια αυτή η υφιστάμενη βλάστηση αξιοποιείται στο μέγιστο, αναδεικνύεται και ενισχύεται με συμπληρωματικές φυτεύσεις.

ilissoutora.jpgΗ δεύτερη επέμβαση αφορά στην ανάπλαση του ποδηλατοδρόμου κατά μήκος του Ιλισού ποταμού του Δήμου Μοσχάτου, η οποία έχει ως στόχο αφενός τη δημιουργία και ανάδειξη πράσινων χώρων, αφετέρου την αποκατάσταση της φυσικής σύνδεσης με το ποτάμι, το οποίο είναι καταβυθισμένο.

Στη λογική αυτή σχεδιάζονται χώροι σαν αποβάθρες, όπου δημιουργούνται μικρά ξύλινα κιόσκια με ξύλινα καθιστικά τα οποία πλαισιώνονται από πυκνή βλάστηση, ενώ το πράσινο ενισχύεται σημαντικά με δεντροφυτεύσεις και θαμνοσυνθέσεις σε όλο το μήκος της περιοχής επέμβασης. Κατά μήκος της κοίτης αναπτύσσεται μεταλλικό κάγκελο για περισσότερη ασφάλεια, αλλάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη σχέση του χώρου με τον επισκέπτη. protasiilissou.jpg

Σημειακά ενισχύεται η δεντροφύτευση, δημιουργούνται ξύλινα καθιστικά εντός των χώρων και προστίθενται στοιχεία ενδιαφέροντος με στόχο να ενθαρρύνεται η ενεργητική συμμετοχή του κόσμου στο πράσινο και να αναδειχθεί ο χώρος τουλάχιστον εφάμιλλος της απέναντι όχθης που ανήκει στο Δήμο Καλλιθέας.

Και στις δύο περιπτώσεις οι χώροι μαλακού τοπίου δημιουργούνται από πατημένο χώμα, επεξεργασμένο, σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον. Η υφιστάμενη βλάστηση διατηρείται και συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό των χώρων.

Επιδίωξη μας είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τους χώρους πρασίνου, μεταμορφώνοντας τους σε μικρά πάρκα, σε χώρους χρήσης συναναστροφής, αναψυχής, αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον που διαθέτει ο Δήμος μας στο πλαίσιο ενός πράσινου σχεδιασμού, συμβάλλοντας έτσι άμεσα στην αναβάθμιση των συνθηκών ζωής των πολιτών.


http://www.dimosmoschatou.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=201

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου