Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μόδα

Ο Αλεξάντερ  ΜακΚουίν αυτοκτόνησε στις  11 Φεβρουαρίου στο σπίτι του  στο Λονδίνο

Λίγα δάκρυα, πολλά φτερά...
Της Εφης Φαλίδα

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, το σύστηµα της µόδας µεταµόρφωσε σε θέαµα µία τελετή στη µνήµη του πρωτοπόρου σχεδιαστή
ερίπου 1.500 άνθρωποι, συγγενείς και φίλοι του αείµνηστου Αλεξάντερ ΜακΚουίν συγκεντρώθηκαν – και φόρεσαν ρούχα του – για να τιµήσουν τη ζωή του πρωτοπόρου σκωτσέζου σχεδιαστή, ο οποίος τον περασµένο Φεβρουάριο αυτοκτόνησε σε ηλικία 40 ετών.

Το µνηµόσυνο του ΜακΚουίν ήταν το γεγονός µε το οποίο άρχισε η Εβδοµάδα Μόδας του Λονδίνου για την ερχόµενη σεζόν. Γι’ αυτό και ανάµεσα στους καλεσµένους της τελετής παραβρέθηκαν ορισµένες από τις φυσιογνωµίες της µόδας που τραβάνε την προσοχή µε τις εµφανίσεις τους. Οπως η κληρονόµος Δάφνη Γκίνες, η διευθύντρια της αµερικάνικης «Vogue» Αννα Γουίντουρ, η ηθοποιός Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, τα µοντέλα Κέιτ Μος, Ναόµι Κάµπελ και οι σχεδιαστές Χουσέν Σάλαγιαν και Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ. Ντυµένοι όλοι στα µαύρα, αλλά µε πινελιές εκκεντρικότητας που άρχιζε από µαύρες ρεντιγκότες, σκωτσέζικα καρό και κατέληγε σε γούνες, φτερά και στα τελευταία σχέδια παπουτσιών του εκλιπόντος που θύµιζαν γαλέρες.

Καµία παρηγοριά για τις ετοιµοπόλεµες φασιονίστας. Η µόδα και το στυλ είναι πάνω και από τη θλίψη που προκαλεί η απώλεια ενός συνανθρώπου. Αυτό θα σκέφτηκαν και οι φίλες - πελάτισσες του τολµηρού ΜακΚουίν που µοιράζονταν την άποψή του για την προκλητική κι επιβλητική οµορφιά. Κι αυτήν την ατµόσφαιρα δηµιούργησαν ως καλεσµένες στο µνηµόσυνό του και στους περίεργους που είχαν συγκεντρωθεί πίσω από τα κάγκελα για να παρακολουθήσουν από µακριά την επιµνηµόσυνη λειτουργία. Ή µάλλον να παρατηρήσουν την ιδιότυπη πασαρέλα που έστησαν οι φίλοι και οι φίλες του «Λι» ΜακΚουίν.Τι κι αν ο αιδεσιµότατος Κάνον Τζάιλς Φρέιζερ αναφέρθηκε στον ΜακΚουίν ότι «παρά τη λάµψη του κόσµου του, ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του στο Ιστ Εντ και την ευγνωµοσύνη του στους αγαπηµένους του». Τι κι αν η Σούζι Μένκες, υπεύθυνη µόδας της «Ιnternational Ηerald Τribune», µίλησε για τη χαρά του να δηµιουργεί όµορφα πράγµατα και να τα παρουσιάζει σε εξαιρετικούς χώρους. Το µνηµόσυνο βγήκε από τα καθιερωµένα πρότυπα της θλιβερής περίστασης και κατά την Κάθι Χόριν των «Νew Υork Τimes», «είχε στοιχεία αγγλικού στόµφου από τα οποία ο ΜακΚουίν δεν ήταν απρόσβλητος». Ηταν µία περίσταση που οι στίχοι από την Πρέβεζα του Κώστα Καρυωτάκη, θα τόνιζαν δηκτικά τις λουστρίνι γόβες στιλέτο και το βαθύ ντεκολτέ από το δερµάτινο φόρεµα της Κέιτ Μος ή τα µαύρα φτερά στο πανωφόρι της Ναόµι Κάµπελ:

«Αν τουλάχιστον, µέσα στους ανθρώπους αυτούς,/ ένας επέθαινε από αηδία.../ Σιωπηλοί, θλιµµένοι, µε σεµνούς τρόπους,/ θα διασκεδάζαµε όλοι στην κηδεία». 

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4595392

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου