Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ποιοι δεν θα υπαχθούν στη 

διαδικασία περαίωσης

Το πλαίσιο της ρύθμισης για τη διαδικασία της περαίωσης κοινοποιεί σήμερα στους φορείς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου αύριο να ξεκινήσει ο διάλογος που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, ώστε την επομένη να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, Ελεύθερων Επαγγελματιών, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, καλεί τους παραπάνω φορείς σε διαβούλευση για τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Ευρεία σύσκεψη για το θέμα έχει προγραμματιστεί εξάλλου την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου και των φορέων.
Εν τω μεταξύ, όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», με βάση το εν λόγω σχέδιο του υπουργείου η περαίωση, η οποία θα είναι προαιρετική, θα αφορά περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ενώ θα εξαιρούνται:
* οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες
* οι 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες θα ελεγχθούν εξονυχιστικά
* όσοι κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία
* οι επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί με τακτικό έλεγχο
* οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, τα βιβλία των οποίων έχουν κατασχεθεί έπειτα από έλεγχο από το ΣΔΟΕ και τις ΔΟΥ
* οι εκδότες πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων
* οι offshore εταιρείες
* επιχειρήσεις οι οποίες ελέγχονται από ειδικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», παραμένει ακόμη ανοιχτό το ύψος των ακαθάριστων εσόδων μέχρι του οποίου θα μπορεί μια επιχείρηση να ενταχθεί στην περαίωση, καθώς οι γνώμες διίστανται.
Οσον αφορά στον αλγόριθμο, με βάση τον οποίο θα προσδιορίζεται ο φόρος της περαίωσης, αυτός θα προβλέπει ότι τα ακαθάριστα έσοδα κάθε χρήσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστές από 1% έως 3%, ανάλογα με το αν έχουν βεβαιωθεί ή όχι φορολογικές παραβάσεις. Το αποτέλεσμα που θα προκύπτει θα αποτελεί τη βάση υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ της περαίωσης.
Ο φόρος εισοδήματος της περαίωσης θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με συντελεστή 20%, ενώ ο ΦΠΑ θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον εκάστοτε συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει.
Από την άλλη πλευρά τα ελάχιστα ποσά φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι για να κλείσουν τις «εκκρεμότητές» τους θα κυμαίνονται από 200 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση, ενώ με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα προβλέπεται προκαταβολή φόρου 10% - 20% και μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάνουν έως τις 24, με το ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ.
Δ. Κουσελάς: Στόχος να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι
Μιλώντας χθες σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, o υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις για το ζήτημα, αλλά έχει διαμορφωθεί ένα γενικό πλαίσιο, με στόχο να ενταχθούν στη ρύθμιση «όσο το δυνατόν περισσότεροι».
«Θέλουμε να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή σε σχέση με το παρελθόν, με ένα δίκαιο και διαφανή τρόπο, βγάζοντας πολλές επιχειρήσεις απ’ την ιδιότυπη ομηρία στην οποία έχουν περιέλθει και παράλληλα απαλλάσσοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από ένα έργο το οποίο δεν θα κατάφερναν, σε καμία περίπτωση, να διεκπεραιώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι 1.300.000 Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και περίπου 150.000 υποθέσεις είναι στα φορολογικά Δικαστήρια.
Διευκρίνισε επίσης ότι από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς –όπως δήλωσε- «δεν μπορεί να είναι όλες μέσα», ενώ αναφορικά με το όριο αρκέστηκε να πει ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. «Περιμένουμε να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για το τι ακριβώς συμβαίνει στις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 9 εκατ, δηλαδή πόσες επιχειρήσεις έχουμε και με τι τζίρο», σημείωσε.
Κατέστησε επίσης σαφές ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες ελέγχονται από ειδικά συνεργεία του Υπουργείου Οικονομικών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Βατοπαιδίου, δεν θα μπουν στην περαίωση, «όπως δεν μπορούν να μπουν και ζητήματα φορολογίας των offshore εταιρειών».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1869824

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου