Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

«Τεράστιο έλλειμμα» στα συστήματα ασφάλισης των χωρών-μελών της Ε.Ε


Οι εισφορές των Ευρωπαίων εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία είναι 1,9 τρις ευρώ λιγότερες από όσες απαιτούνται για να χρηματοδοτηθεί η συνταξιοδότησή τους κι αυτό θα καταδικάσει πολλούς εξ αυτών σε γηρατειά στη φτώχεια, εκτός εάν αυξηθούν οι εισφορές ή αυτοί αρχίσουν να αποταμιεύουν περισσότερο, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Βρετανική ασφαλιστική εταιρία Aviva.
Το έλλειμμα αυτό είναι ίσο με το ένα πέμπτο του ετήσιου ακαθάριστου προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδίδεται στο ότι οι καταθέσεις δεν συνάδουν με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, κατά την έκθεση, που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη.
Το μεγαλύτερο έλλειμμα στα διαθέσιμα κεφάλαια για την καταβολή συντάξεων σε επίπεδο ΕΕ καταγράφεται στη Βρετανία και ανέρχεται σε 379 δις ευρώ, και ακολουθούν Γερμανία και Ισπανία, όπου τα ελλείμματα των ασφαλιστικών φορέων είναι 24% και 18% των ΑΕΠ των συγκεκριμένων χωρών αντίστοιχα, κατά την προαναφερθείσα έκθεση.
Η βρετανική ασφαλιστική προειδοποιεί ότι εάν δεν αρχίσουν να αποταμιεύουν περισσότερα οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν όταν γεράσουν να πουλήσουν τα σπίτια τους, να αναβάλλουν τη συνταξιοδότησή τους, ή να "αποδεχθούν ένα σημαντικά μειωμένο βιοτικό επίπεδο".
Η εταιρία καλεί στην έκθεσή της τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ να μειώσουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών φορέων υιοθετώντας ποσά-στόχους στις εισφορές, προειδοποιώντας τους ασφαλισμένους να μη βασίζονται μόνο στις συντάξεις που θα χορηγούν κρατικά ταμεία και προωθώντας ένα Ευρωπαϊκό "πρότυπο" ιδιωτικών συντάξεων ώστε να αυξηθεί η "εμπιστοσύνη των καταναλωτών" στις επιχειρήσεις του τομέα.
Οι εκτιμήσεις της έκθεσης για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων στην ΕΕ, που η εταιρία υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη απόπειρα να μετρηθούν, βασίζεται στον υπολογισμό των κεφαλαίων που θα απαιτούνταν ώστε να συνταξιοδοτηθούν όλοι όσοι εργάζονται σήμερα λαμβάνοντας συντάξεις που θα φθάνουν το 70% του τελικού μισθού τους.

http://64.19.142.13/www.naftemporiki.gr/_images/naft-logo-220.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου