Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόντι: «Λείπει το ευρωπαϊκό πνεύμα προς
την Ελλάδα»
Την έλλειψη ευρωπαϊκού πνεύματος απέναντι στην Ελλάδα τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σε σημερινή του συνέντευξη σε αυστριακή εφημερίδα.

Ο κ. Πρόντι τόνισε ότι η Ευρώπη έκανε λάθος χειρισμούς στο θέμα της ελληνικής κρίσης υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη καθυστέρηση των Γερμανών έκανε πολύ μεγαλύτερη την κρίση απ’ ότι θα έπρεπε να είναι καθώς η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 2,6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. «Η πολιτική των δημοσκοπήσεων οδηγεί στην καταστροφή» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος θεωρεί ότι εάν δεν υπήρχαν (τότε) οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Δυτική Βεστφαλία, το ζήτημα θα είχε τακτοποιηθεί σε χρόνο μηδέν.

Ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι οι Έλληνες όντως εξαπάτησαν τους Ευρωπαίους αλλά αυτό συνέβη «γιατί οι ίδιοι τους άφησαν» και αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν τη δημιουργία δυνατοτήτων ελέγχου όταν καθιερώθηκε το ευρώ, ούτε καν τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, γιατί ήταν μια υπερεθνική υπηρεσία. Χαρακτηριστικά, ο κ. Πρόντι θέτει το παράδειγμα του μαθητή που εξαπατά όταν ο δάσκαλος του δεν ελέγχει τις ασκήσεις του.

Ο κ. Πρόντι στη συνέχεια στέκεται επικριτικός ως προς τους Γερμανούς -για τους οποίους σημειώνει πως αποτελούν την ισχυρότερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη- λέγοντας πως δεν μπορούν να καταλάβουν ότι είναι αρκετά ισχυροί για να ηγηθούν της Ευρώπης αλλά όχι τόσο ισχυροί ώστε να κυριαρχήσουν στον κόσμο.

http://www.star.gr/index.php?ID=economy&Rec_ID=58245

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου