Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010


Πεζοί και ποδήλατα στο κέντρο της πόλης

Πεζόδρομος το Σάββατο πρωί η Πανεπιστημίου


Μια Αθήνα διαφορετική, απαλλαγμένη από τα ΙΧ που θα δώσει χώρο στους πεζούς και τους ποδηλάτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αύριο οι κάτοικοι της πόλης
Η ιδέα που υλοποιούν τα υπουργεία Υποδομών, Περιβάλλοντος, ο ΟΑΣΑ ο δήμος Αθηναίων και άλλοι φορείς της πόλης αντιγράφει μια συνηθισμένη πρακτική στο εξωτερικό. Σε συγκεκριμένα σημεία μιας πόλης γίνονται πεζοδρομήσεις  μία μέρα την εβδομάδα ή ακόμα και μία βδομάδα τον μήνα. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;», διερωτάται ο υφυπουργός Υποδομών κ. Σπύρος Βούγιας ο οποίος χαρακτηρίζει την ιδέα «Πρόβα για το αύριο».

Η σημαντική οικολογική πρωτοβουλία περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου αλλά και την ελεύθερη μεταφορά ποδηλάτων με το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ.

Παράλληλα προβλέπεται ολοήμερη χρήση δημοσίων μέσων μετακίνησης με εισιτήριο 1 ευρώ, ψυχαγωγικό πρόγραμμα για τα παιδιά στην πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου αλλά και κληρώσεις με έπαθλο δωρεάν μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία συμπληρώνεται από τις δράσεις που ετοιμάζει για την πόλη το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υλοποιώντας μέτρα που στοχεύσουν στην αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και στην μείωση της χρήσης των οχημάτων.

Όπως παρατηρούν στο υπουργείο, η χρήση των ΙΧ περιορίζει τους ελεύθερους χώρους  και το αστικό πράσινο μέσα στις πόλεις. Φαινόμενα  όπως η αυθαίρετη κατάληψη των δημόσιων χώρων από αυτοκίνητα και δίκυκλα, η απουσία σεβασμού προς τους πεζούς, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους ηλικιωμένους είναι καθημερινά φαινόμενα που επιτείνονται από την αδυναμία παρακολούθησης και επιβολής κατασταλτικών μέτρων στους παραβάτες. Αυτές οι πρακτικές οδηγούν και σε αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Το ΥΠΕΚΑ δίνοντας προτεραιότητα στη βιώσιμη κινητικότητα, προτείνει μια πρώτη δέσμη μέτρων με σκοπό τη δημιουργία κινήτρων για αυξημένη χρήση των ΜΜΜ στην πόλη, στην κατασκευή χώρων στάθμευσης μετεπιβίβασης σε κομβικούς σταθμούς του Μετρό και στην επεξεργασία ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των αστικών εμπορευματικών μεταφορών.

Μάλιστα για όλους τους εποπτευόμενους φορείς, το υπουργείο
προωθεί πρόγραμμα μετακινήσεων με τα ΜΜΜ, προσφέροντας εκπτώσεις στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και ομαδικές μεταφοράς με υπηρεσιακά οχήματα.
http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=81467

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου