Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Παπανδρέου: «Η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες επενδύσεων»
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Γιώργου Παπανδρέου δημοσιεύει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» στο φύλλο της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για τρομοκρατία της αγοράς και να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες επένδυσης φέρνοντας τα παραδείγματα των επενδύσεων του Κατάρ και των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του έδρασε -τηρουμένων των αναλογιών- ταχύτατα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα «όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Δώσαμε μάχη και επανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Υπάρχουν ήδη τα πρώτα θετικά μηνύματα, όπως είναι οι επενδύσεις νορβηγικών κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα, το Κατάρ που θέλει να επενδύσει σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας και η Κίνα που επενδύει στο λιμάνι του Πειραιά. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που παρακάμπτει κανείς, αλλά χώρα που προσφέρει ευκαιρίες επενδύσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός στη  γερμανική εφημερίδα.

Ο κ. Παπανδρέου στη συνέχεια κάνει λόγο για τρομοκρατία της αγοράς που δημιουργεί πανικό: «η χώρα έζησε ένα είδος τρομοκρατίας, την τρομοκρατία της αγοράς. Το φόβο ότι σε κυνηγούν οι αγορές, το φόβο για τους μεγάλους κινδύνους της χρηματοοικονομικής κρίσης» ενώ συμπλήρωσε ότι με τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση που προωθείται πλέον θα αλλάξει και η νοοτροπία των πολιτών στη χώρα.

«Όχι στην αναδιάρθρωση, ναι στην πράσινη ανάπτυξη»

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του αντικρούει για ακόμη μια φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο υπογραμμίζοντας ότι «αν σκοπεύαμε κάτι τέτοιο θα ήταν εξυπνότερο να γίνει στην αρχή της κρίσης. Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποτρέψουμε. Θέλουμε να είμαστε απολύτως αξιόπιστοι έναντι των πιστωτών μας» ενώ τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ερωτηθείς για τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η χώρα θα κάνει μεταστροφή προς την πράσινη ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς τον ποιοτικό τουρισμό ενώ ειδική μνεία έκανε στην ενίσχυση της ναυτιλίας που διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως.

Τέλος, ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την πρόταση δύο γερμανών βουλευτών για πώληση δύο νησιών της Ελλάδας σημείωσε ότι αυτές οι προτάσεις είναι ανόητες και συμπλήρωσε: «Τα νησιά είναι ένας θησαυρός για όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο για ορισμένους πλούσιους που θα τα αγόραζαν. Θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε νησιά ευεξίας».

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού δημοσιεύεται λίγες μέρες πριν παρευρεθεί στο Βερολίνο (3 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής εορτής ενοποίησης της Γερμανίας) για να τιμηθεί με το βραβείο «Quadriga».

http://www.star.gr/index.php?ID=politics&Rec_ID=62226

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου