Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Βόμβα Καστανίδη κατά Σανιδά για το Βατοπέδι




Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ζητεί να ερευνηθούν με έγγραφό του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Καστανίδης απέστειλε σχετικό έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, για να εξεταστεί εάν ο κ. Σανιδάς έχει διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.


Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς
Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς
Είχε προηγηθεί έγγραφο του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής, κ. Μπετενιώτη, προς τον κ. Καστανίδη, προκειμένου να πράξει τα δέοντα. Παράλληλα, ο υπ. Δικαιοσύνης απέστειλε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου, αλλά και του πρώην προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών, Κυριάκου Καρούτσου.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά την άποψη που είχαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς για την υπόθεση, ο κ. Σανιδάς ήταν αρνητικός στο να σταλεί δικογραφία για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου στη Βουλή.

Η επιμονή του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, να κρατήσει τη δικογραφία για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου μακριά απ’ τη Βουλή δέχθηκε πολλά πυρά, ενώ ήταν αυτή η επιμονή που είχε οδηγήσει σε παραίτηση τους εισαγγελείς Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου που είχαν χειριστεί την υπόθεση.

Η "συνάντηση κορυφής" στη Μονή Βατοπεδίου των κ.κ. Καραμανλή, Ρουσόπουλου και ηγουμένου Εφραίμ
Η "συνάντηση κορυφής" στη Μονή Βατοπεδίου των κ.κ. Καραμανλή, Ρουσόπουλου και ηγουμένου Εφραίμ
Η δήλωση, μάλιστα, που είχε σπεύσει να κάνει για παραπλανηθέντες υπουργούς και η εκτίμησή του, πως δεν υπήρχαν ευθύνες πολιτικών προσώπων, είχαν προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνο των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης αλλά και του νομικού κόσμου. Το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας τη στάση του κ. Σανιδά, είχε προχωρήσει σε μήνυση σε βάρος του για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και πρόκληση και προσφορά για τέλεση αδικήματος. Τον κατηγορούσε πως υπονόμευσε με τις ενέργειές του τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, παρακωλύοντας τη Βουλή να ασκήσει τις εξουσίες της με στόχο την απαλλαγή των υπουργών που φέρονταν να εμπλέκονται.

Έντονη κριτική είχε δεχθεί ο κ. Σανιδάς ακόμη και από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, που διά στόματος του τότε προέδρου της Σωτ. Μπάγια είχε επισημάνει πως ήταν υποχρέωσή του να αποστείλει αμελητί τη δικογραφία στη Βουλή, για να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες, και όχι να προβεί σε αξιολόγηση των στοιχείων που είχε στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη.

Ακόμη περισσότερο, όμως, «έκαψαν» τον κ. Σανιδά οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί που παραιτήθηκαν λόγω του ότι ο φάκελος για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου δεν εστάλη στη Βουλή. «Ο κ. Σανιδάς προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση αλλά επρόκειτο για παραπλανηθέντες υπουργούς» τόνισε στην κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο εισαγγελέας Ηλίας Κολιούσης.

Ο ηγούμενος Εφραίμ, με τον υπεύθυνο οικονομικών της Μόνης, μοναχό Αρσένιο
Ο ηγούμενος Εφραίμ, με τον υπεύθυνο οικονομικών της Μόνης, μοναχό Αρσένιο
Η έρευνα των δύο εισαγγελικών λειτουργών σταμάτησε, όταν έφτασαν στα ονόματα των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη και του τότε υφυπουργού Οικονομικών της Ν.Δ. Π. Δούκα. «Λέγαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την έρευνα βάσει του Συντάγματος, γιατί υπήρχαν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά ο κ. Σανιδάς έμενε στη θέση του ό,τι κι αν του λέγαμε», αναφέρει ο κ. Κολιούσης. Από την πλευρά του, ο Γ. Σανιδάς αρνείται ότι συζήτησε ποτέ με κάποιον κυβερνητικό παράγοντα για το θέμα του Βατοπεδίου, χαρακτηρίζοντας ενέργεια αφροσύνης την κίνηση των δύο εισαγγελέων να παραιτηθούν.

Ο κ. Σανιδάς πρόσθεσε, μάλιστα, πως τον προσβάλλουν αναφορές ότι δήθεν με παρεμβάσεις του εμπόδισε να ερευνηθούν σκάνδαλα στη Βουλή.
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου