Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

«Σφίγγει» η οικονομία στη Γερμανία


Ένα σχέδιο εξοικονόμησης σχεδόν 80 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2014 υιοθέτησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση συντηρητικών - φιλελευθέρων, με στόχο τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, η οποία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της κρίσης.

Το σχέδιο που υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει κυρίως οικονομίες στις κοινωνικές δαπάνες, για παράδειγμα στην αποζημίωση των ανέργων μακράς διάρκειας και στα επιδόματα που καταβάλλονται στους γονείς μικρών παιδιών, περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό, καθώς και την εισαγωγή ενός φόρου στα αεροπορικά εισιτήρια των πτήσεων που ξεκινούν από τη Γερμανία.

Ο φόρος αυτός θα είναι 8 ευρώ για τις πτήσεις μικρών αποστάσεων, κυρίως εντός της Ευρώπης, 25 ευρώ για προορισμούς μεσαίων αποστάσεων, περιλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, και 45 ευρώ για τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.

Ο φόρος, ο οποίος αναμένεται ότι θα αποφέρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2011. Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα για την επιβολή του, διαβεβαιώνοντας ότι αυτός θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητά τους.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Γερμανία θα συμμετάσχουν επίσης στο σχέδιο οικονομιών της γερμανικής κυβέρνησης μέσω της αύξησης του οικολογικού φόρου και μιας μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τις πτωχεύσεις.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε παρουσιάσει το πρόγραμμα λιτότητας στις αρχές Ιουνίου και είχε επικριθεί έντονα στη Γερμανία και το εξωτερικό για τις εν δυνάμει αρνητικές επιδράσεις του στην οικονομική ανάκαμψη.

Επιπλέον, ένας φόρος στις εταιρείες που χειρίζονται τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, ο οποίος προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, δεν περιλαμβάνεται τελικά στο κείμενο που υιοθετήθηκε σήμερα, αλλά θα εξεταστεί χωριστά στο τέλος του μήνα.

Η Γερμανία προβλέπεται ότι θα έχει φέτος δημόσιο έλλειμμα άνω του 5% και υποσχέθηκε να το κατεβάσει το 2013 κάτω από το όριο του 3% που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες. Από το 2016 θα πρέπει, εξάλλου, να σέβεται το όριο στο δημόσιο χρέος που προβλέπεται από το σύνταγμά της.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=169208&cid=8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου