Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Reuters: Θυμίζει κάτι από Απρίλιο η τωρινή κατάσταση


Ανησυχίες εκφράζουν οι αναλυτές για την πορεία της ευρωζώνης καθώς φαίνεται ότι επιστρέφουν οι «εφιάλτες» του Απριλίου, με τα spreads των κρατικών ομολόγων να κινούνται εκ ...
νέου κοντά στα υψηλά της συγκεκριμένης περιόδου (Απριλίου-Μαΐου).

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζει, «το κύριο μέτωπο της φωτιάς έσβησε με το πρόγραμμα στήριξης που εκπόνησε η ΕΕ, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετά μικρότερα μέτωπα που μπορεί να αναζωπυρωθούν με ένα δυνατό άνεμο».

Οι πλέον ευδιάκριτες περιπτώσεις, είναι αυτές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, οι οποίες εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων φέτος, καθώς και οι τεράστιες υποχρεώσεις των τραπεζών στην Ιρλανδία.

«Ακόμη είμαστε σε διαδικασία εξόδου από την τελευταία φάση της χρηματοοικονομικής κρίσης και της κρίσης κρατικού χρέους», σχολίασε ο Marco Annunziata, επικεφαλής οικονομολόγος στη UniCredit.

«Υπάρχουν παρόμοιες ανησυχίες με αυτές που αντιμετωπίσαμε τον Απρίλιο και το Μάιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο σοβαρές καθώς πλέον υπάρχει η στήριξη, ενώ και οι χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν δώσει ενθαρρυντικές ενδείξεις στην ανάληψη δομικών μεταρρυθμίσεων».

Ο Moritz Kraemer, επικεφαλής του τμήματος sovereign ratings στη Standard & Poor’s, επισήμανε ότι η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Βρετανία, έχουν όλες αρνητικές προοπτικές, υποδηλώνοντας πως υπάρχει πιθανότητα ένα προς τρία μιας περαιτέρω υποβάθμισης.

«Ασφαλώς και δεν βρισκόμαστε στην κατάσταση του περασμένου Απριλίου, όταν τα κρατικά ομόλογα αποκλείστηκαν από την αγορά. Ωστόσο, παίρνει χρόνο για τις κυβερνήσεις να εμφανίσουν αποτελέσματα των προσπαθειών τους, αλλά και να εμφανιστούν και οι ίδιες πρόθυμες να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές προσαρμογές», τόνισε το στέλεχος της Standard & Poor’s.

Ακόμη, το πρακτορείο Reuters συνεχίζει ότι παρά την σφοδρή απόρριψη από την Αθήνα, του ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης του χρέους, αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως η Ελλάδα θα υποχρεωθεί ουσιαστικά να το κάνει.

«Οι επενδυτές είναι μπερδεμένοι. Αρχικά μας είπαν πως δεν θα υπάρξει διάσωση. Τότε, όταν οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν το ρίσκο χρεοκοπίας, μας είπαν ότι δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό, καθώς υπάρχει «αλληλεγγύη» μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο Annunziata.

Μην εκπλήσσεστε λοιπόν που οι αγορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να επαναπροσδιορίσουν το ρίσκο, συνέχισε ο αναλυτής. 
capital.gr
http://sarotiko.blogspot.com/2010/09/reuters.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου