Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 1.300 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Νέες διατάξεις θεσπίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης. Αυτές ορίζουν ότι δε θα φυλακίζονται όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα, ενώ οι ποινές από δύο έως τρία έτη θα μετατρέπονται σε χρηματικές. Με τα νέα μέτρα θα αποφυλακιστούν άμεσα περίπου 1.300 κρατούμενοι...

Συγκεκριμένα, θα λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του δράστη και έτσι η μετατροπή της ποινής σε χρηματική ανά ημέρα θα είναι από πέντε έως 100 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι από 10 έως 60 ευρώ. Ακόμα, προβλέπεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ποσού της μετατροπής της ποινής σε χρηματική, η οποία θα γίνεται απευθείας στο δικαστήριο και η εξόφληση θα ολοκληρώνεται εντός δύο έως τριών ετών. Σε εκείνους που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τμηματικά το ποσό της μετατροπής, θα τους παρέχεται η δυνατότητα της παροχής κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτικός τρόπος να εκτίσουν την ποινή τους. Η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής παρέχεται σε όλους τους καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών αν δεν έχουν καταδικαστεί παλιότερα σε ποινή πάνω από ένα έτος. Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα κατ' οίκον έκτισης της ποινής σε όσους είναι άνω των 75 ετών. Το μέτρο αυτό ισχύει σήμερα μόνο για τους καταδικασθέντες για οφειλές προς το Δημόσιο. Παράλληλα, ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών παραμονής στις φυλακές (μία ημέρα παραμονής ισούται με δύο ημέρες) επεκτείνεται και για τους καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, τυφλούς, αναπήρους άνω του 80% κλπ. Διευκρινίζεται ότι ο υπολογισμός αφορά όσους εργάζονται εντός των φυλακών. Τις νέες διατάξεις παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι λαμβάνονται σειρά μέτρων με στόχο να ενισχυθεί και να απλουστευθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας περί εναλλακτικών μέτρων και ποινών, ώστε η φυλακή να παραμείνει ως ποινή μόνο για σοβαρά αδικήματα και για τους υπότροπους εγκληματίες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι είναι κοινωνικά άδικο να παραμένουν άτομα στη φυλακή απλά και μόνο επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την ποινή τους, ενώ αντίθετα καταδικασθέντες με ικανή οικονομική κατάσταση και με τις ίδιες ποινές να βρίσκονται εκτός φυλακής γιατί μπόρεσαν να τις εξαγοράσουν. Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν και για όσους σήμερα εκτίουν τις ποινές τους. Με τις νέες διατάξεις θα αποφυλακιστούν περίπου 1.300 κρατούμενοι. 
 
http://fimotro.blogspot.com/2010/10/1300.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου