Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Βρέθηκε ελιξίριο μακροζωίας από αμινοξέα

Ένα «κοκτέιλ» αμινοξέων (δομικά συστατικά των πρωτεϊνών) φάνηκε ότι μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ποντικών κατά 12%- ποσοστό το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταφράζεται στον άνθρωπο σε περίπου 10 χρόνια επιπλέον ζωής. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου
που βρίσκονται πίσω από τη νέα μελέτη εκτιμούν ότι το νέο εύρημα θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμο, κυρίως για τα ηλικιωμένα άτομα ή για ασθενείς με προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και οι χρόνιες νόσοι του αναπνευστικού, που μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.

Σε πειράματα στο εργαστήριο μεσήλικα αρσενικά υγιή ποντίκια κατανάλωσαν νερό το οποίο ήταν εμπλουτισμένο με τρία συγκεκριμένα αμινοξέα: λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, τα ζώα που ήπιαν το εμπλουτισμένο νερό έζησαν σημαντικά περισσότερο (συγκεκριμένα, 869 ημέρες) σε σύγκριση με άλλα τα οποία κατανάλωναν νερό το οποίο δεν περιείχε τα αμινοξέα (774 ημέρες).

Παράλληλα το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής συνοδεύτηκε από βιολογικές αλλαγές οι οποίες οδήγησαν σε αύξηση της παροχής ενέργειας στα κύτταρα, αλλά και σε μείωση των οξειδωτικών βλαβών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Συγκεκριμένα, τα ζώα που έλαβαν τα αμινοξέα παρήγαγαν περισσότερα μιτοχόνδρια- «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων – τόσο στην καρδιά όσο και στους σκελετικούς μυς. Εμφάνισαν επίσης αυξημένη δραστηριότητα του γονιδίου SΙRΤ1, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με τη μακροζωία, καθώς και καλύτερη άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

«Πρόκειται για την πρώτη απόδειξη σχετικά με το ότι ένα μείγμα αμινοξέων μπορεί να αυξήσει τη ζωή σε ποντίκια» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Εντσο Νισόλι. Πέρυσι επιστήμονες έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα ίδια τρία αμινοξέα μπορούν να παρατείνουν τη ζωή μονοκύτταρων μυκήτων της μαγιάς, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο αποδεικνύεται σε θηλαστικά.

Τα καινούργια ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Μetabolism», μαρτυρούν ότι συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν τα τρία αμινοξέα θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον άνθρωπο. Σημειώνεται ότι τέτοια διατροφικά συμπληρώματα κυκλοφορούν ήδη τόσο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής όσο και στο Διαδίκτυο.

Κυκλοφορούν όμως και στα τρόφιμα. Συγκεκριμένα η λευκίνη απαντάται στις πρωτεΐνες, το ίδιο και η ισολευκίνη, ενώ η βαλίνη υπάρχει άφθονη στο τυρί, τα ψάρια, τα πουλερικά, το σουσάμι και τα παράγωγα του, τα φυστίκια και τις φακές.

Ο δρ Νισόλι τόνισε πάντως ότι είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μιας μεγάλου εύρους κλινικής δοκιμής με χρήση συμπληρωμάτων που θα περιέχουν τα αμινοξέα τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα με διαφορετικές ασθένειες.

toblogtonkirion.gr


Διαβάστε περισσότερα στο: http://tro-fodo-tiko.blogspot.com/2010/10/blog-post_1972.html#ixzz12jyIxWDV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου