Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

«Ευ αγωνίζεσθαι» στον κόσμο από την Αθήνα
Με ρεκόρ συμμετοχής, επώνυμους δρομείς αλλά και νέο ρεκόρ χρόνου διεξήχθη ο 28ος Κλασσικός Μαραθώνιος, με την ελληνική πρωτεύουσα να στέλνει ανά τον κόσμο το μήνυμα το «ευ αγωνίζεσθαι»! Πρώτος τερμάτισε ο Ρέιμοντ Μπεντ από την Κένυα, ενώ τα πρώτα μετάλλια απένειμε ο Κάρολος Παπούλιας.

Η Αθήνα έζησε μέρες Ολυμπιακών Αγώνων, με περισσότερα από 20.000 άτομα από 88 χώρες να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους τόσο στην κλασσική διαδρομή όσο και στις κούρσες των 5 και 10 χλμ.. Στους δρόμους βγήκαν αθλητές, πολίτες κάθε εθνικότητας και κάθε ηλικίας, καθώς καιεπώνυμοι όπως πολιτικοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες.

Η κλασσική διαδρομή ξεκίνησε λίγο μετά τις 09:00 από τον Τύμβο του Μαραθώνα, με τον Ρέιμοντ Μπεντ να τερματίζει σε 2:12.40σπάζοντας το ρεκόρ του 2008 που κατείχε ο Πολ Λεκουράα (2:12.42). Ωστόσο, δεν πλησίασε την κορυφαία επίδοση που πέτυχε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ο Ιταλός Στεφάνο Μπαλντίνι, με 2:10.55.

Δεύτερος τερμάτισε ο περσινός νικητήςΤζόναθαν Κιπκουρίρ που... «ξέμεινε» από δυνάμεις λίγο μετά το ξενοδοχείο Χίλτον και τρίτος ο επίσης Κενυάτης Έντουιν Κιμουτάι. Ο πρώτος Έλληνας που πέρασε την γραμμή του τερματιμού ήταν ο Μιχάλης Φαρμάκης

Στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Ράσα Ντραζνταουκάιτε από τη Λιθουανία με 2:31.06, που αποτελεί ρεκόρ, ενώ ακολούθησαν οι Όλγα Γκλοκ από την Ρωσία και η Ουκρανή Σβιτλάνα Στάνκο.Πρώτη Ελληνίδα ήταν η Κωνσταντίνα Κεφαλά, που συμμετείχε για πρώτη φορά στον Μαραθώνιο.

Ο Κάρολος Παπούλιας και ο Παύλος Γερουλάνος απένειμαν τα μετάλλια στους τρεις πρώτους, ενώ ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί από νωρίς στο Παναθηναϊκό Στάδιο χειροκροτούσε.

Στον αγώνα των 5 χλμ. τερμάτισε στην πρώτη θέση ο Χριστόφορος Μερούσης, ενώ νικητής στα10χλμ. ήταν ο Θεοδόσης Κάλδης.

Στον ίδιο αγώνα πήρε μέρος και ο πρωθυπουργός, καθώς επίσης και οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Εξωτερικών. «Eίναι μεγάλη χαρά που είχα την ευκαιρία να τρέξω έστω αυτά τα λίγα χιλιόμετρα, αυτή την ιστορική ημέρα, που προβάλει την Ελλάδα, την Ελλάδα που έχει και αυτή το δικό της μαραθώνιο, αλλά που σίγουρα όλοι μαζί θα τερματίσουμε και ελπίζω το γρηγορότερο», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Μαραθώνιος συνχίζεται μέχρι να ολοκληρωθούν όλοι οι τερματισμοί δρομέων στο Καλλιμάρμαρο, κάνοντας την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος γι’ αυτό το μοναδικό στον κόσμο αθλητικό γεγονός με τις ιστορικές καταβολές και το πολυσυλλεκτικό κοινό του.

Άλλωστε, με αφορμή και την επέτειο των 2.500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα και το «νενικήκαμεν» του Φειδιππίδη, η φετινή μεγάλη γιορτή του Μαραθώνιου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό.

Είναι ενδεικτικό πως η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, η Google, έχει αφιερώσει σήμερα το λογότυπό της στην επέτειο: χρησιμοποεί γραμματοσειρά που παραπέμπει στα αρχαία ελληνικά και απεικονίζει τον πρώτο μαραθωνοδρόμο, τον Φειδιππίδη!

http://www.star.gr/sports/66484/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου