Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Άνοιξε έπειτα από 45 χρόνια το οδόφραγμα Κάτω Πύργου-Λιμνίτη στην Κύπρο

Έπειτα από 45 χρόνια άνοιξε το οδόφραγμα Κάτω Πύργου-Λιμνίτη στην απομακρυσμένη περιοχή Τηλλυρίας στο βορειοδυτικό τμήμα της Κύπρου. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει νέα πνοή για πρόοδο και συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Το σημείο διέλευσης εγκαινίασαν σε ειδική τελετή οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Έρογλου. Στην τελετή αφέθηκαν συμβολικά ελεύθερα δύο περιστέρια.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο Φρανκ Ούρμπαντσικ και ο αναπληρωτής Διευθυντής του περιφερειακού γραφείου της UNDP, Χαολιάγκ Χου.

Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στην τελετή, εξέφρασε την ευχή η διάνοιξη του σημείου διέλευσης να δώσει ώθηση για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας και υπογράμμισε πως «ύψιστος στόχος μας ήταν και παραμένει η επίτευξη συνολικής λύσης».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ανέφερε πως αυτό το βήμα θα συμβάλει σε μια υγιή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, και πως το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης θα ωφελήσει περισσότερο τους κατοίκους του Πύργου που θα φθάνουν πιο γρήγορα στη Λευκωσία και για λόγους υγείας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε είπε πως η ΕΕ στηρίζει απόλυτα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ανέφερε δε πως υπάρχει πρόοδος στην Κύπρο, επισημαίνοντας πως αυτό είναι εξαιρετικό και πολύ ενθαρρυντικό. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορείτε να αφαιρέσετε την 'πράσινη γραμμή' και να μείνει μόνο το πράσινο του τοπίου προς όφελος του λαού», είπε.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας πως πολλοί είχαν πει πως αυτό το έργο δεν θα γινόταν κατορθωτό. «Οι απαισιόδοξοι είχαν λάθος», ανέφερε.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/10/45_15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου